Auguszta napja van. | 2024.03.29

Szijjártó: a Schengen 2.0 javaslat a megoldás

2016-04-22 12:08:10

 A magyar kormány Schengen 2.0 javaslata nem a probléma, hanem a megoldás  - közölte a külgazdasági és külügyminiszter pénteken az MTI-vel.

    Szijjártó Péter közleményében arra reagált, hogy Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter a luxemburgi, német nyelvű lapnak, a Tageblattnak nyilatkozva kitért Magyarország és Szlovákia bírósági beadványára a kötelező menekültkvóta ellen, mondván, hogy az őt "különösen bosszantja". Jean Asselbron szerint a magyar Schengen 2.0 javaslat pedig "megtorpedózza" a dublini rendszer reformját, és egyetlen célja van: a menekültek távol tartása. A luxemburgi külügyminiszter támogatja a menekültek kötelező újraelosztására vonatkozó bizottsági javaslatot.
    Szijjártó Péter mindezzel kapcsolatban kifejtette: a luxemburgi külügyminiszter nyilatkozata újabb bizonyíték arra, hogy Magyarországnak tovább kell folytatnia a harcot a kötelező betelepítési kvóta ellen. Európában továbbra is sok politikus támogatja azt, hogy Brüsszelben döntsenek arról, a magyar embereknek kikkel kell együtt élniük - fogalmazott.
    A külügyminiszter szerint "a brüsszeli bürokratákat bosszantja", hogy Magyarország megtámadta a kötelező betelepítési kvótáról szóló döntést a bíróságon, és az is zavarja őket, hogy a kvótáról szóló jövőbeli döntésekről a magyar kormány népszavazást kezdeményez. A brüsszeli bürokratáknak nem tetszik, hogy a magyar kormány a magyar emberek érdekeit és biztonságát védi, "de bármit mondanak, ezen nem fogunk változtatni" - hangsúlyozta.
    Úgy fogalmazott, "a luxemburgi külügyminiszter fordítva ül a döglött lovon", azon kevesek közé tartozik, akik még mindig nem vették észre, hogy a kvótára alapuló európai kísérlet megbukott. Jean Asselborn téved, a magyar kormány Schengen 2.0 javaslata nem a probléma, épp ellenkezőleg, ez a megoldás - vélekedett.
    Európa határait meg kell védeni, a bevándorlókat az Európai Unió határánál azonosítani kell, a szabályokat be kell tartani, a segítségnyújtást pedig a válságrégiókra kell összpontosítani - fejtette ki Szijjártó Péter.