Gedeon napja van. | 2024.03.28

Könyvfesztivál - Nádas Péter új könyve a Libri Kiadói csoport kínálatában

2016-04-22 09:11:09

 

Nádas Péter Az élet sója című új kötete, két Nobel-díjas szerző regénye és több gyerekkönyv is napvilágot lát a Libri Kiadói Csoport kínálatában .

    Az élet sója először a Litera.hu portálon jelent meg folytatásokban, a szöveget az olvasók most Forgách András rajzaival, könyvformában vehetik a kezükbe. Egy meg nem nevezett, 16.-17. századi délnémet kisváros történetét írja le a szerző, amely a só előállításból és finomításból szerzi a pénzét. A kisváros keletkezése, története és szokásai mentén az olvasó az európai polgárosodás, illetve a vallásháborúk kezdeti időszakába csöppen. A szerző az egész európai identitás gyökeréig néz vissza, ahonnan az olvasó megvizsgálhatja, hogy mivé lettünk a 20. század Európájában - fogalmazott a Jelenkor Kiadónál megjelent könyvről Sárközy Bence, a Libri Kiadó Csoport igazgatója.
    A vezető úgy vélte, hogy ma Nádas Péter a világ jelentősebb írói közé tartozik, az irodalmi Nobel-díj esélyese, ezért a Jelenkornál újraindított életműsorozat célja, hogy Magyarországon is elfoglalhassa az őt megillető helyet.
    A kötetet vasárnap délután mutatja be Forgách András és a Sárközy Bence, majd a felolvasást és beszélgetést követően Nádas Péter dedikálja műveit a Teátrum előcsarnokában.
    A Helikon Kiadó a 2015-ben Nobel-díjat kapott Szvetlana Alekszijevics Nők a tűzvonalban című kötetével, valamint a 2006-ban Nobel-díjjal elismert Orhan Pamuk török író Furcsaság a fejemben című regényével jelentkezik a könyves mustrán.
    Alekszijevics munkája fontos, mély és esszéista könyv - foglalta össze a kiadói csoport vezetője. Az írónő riportregénye a második világháborúban szolgált nők élményeit, emlékeit és történeteit foglalja össze megrázó hitelességgel.
    Orhan Pamuk Furcsaság a fejemben című kötete a bozaárus Mevlutnak és három éven keresztül szerelmes levelekkel ostromolt kedvesének isztambuli életét meséli el.
    A Kolibri gyerekkönyvkiadónál Dr. Seuss legismertebb könyve, a Kalapos Macska látott napvilágot a seregszemlére. A szerző egyedülálló képi világa, humoros, egyszerű versei a legkisebbeknek és a már önállóan olvasóknak is izgalmas lehet - vélte Sárközy Bence. A Kolibri Klasszikusok sorozatban a Kalapos Macska Szabó T. Anna kreatív, mégis szöveghű fordításában lesz olvasható.
    "Ez minden idők legnagyobb gyerekkönyvsorozata, eddig több mint 170 millió eladott példánnyal büszkélkedhet a világban" - mondta el Sárközy Bence.
    Szintén Szabó T. Anna fordításában jelent meg Dr. Seuss másik könyve a Ha lenne egy cirkuszom címmel. Ebben a fiatal McBirkusz Móric arról ábrándozik, hogy az üres, sarki telekre felhúz egy sátrat, és létrehozza saját cirkuszát, amely persze minden idők legcirkuszabb cirkusza lesz. Itt porondra lép Humor Hunor, a Kacsintó Kucsmás, a Híjatlan Díjász, a Kétfele-Lények, a Balkörmű Dúvad, és még sokan mások.
    Megjelenik továbbá Jack Chabert és Kory Merritt új képregénysorozata, a Poptropica is, amelyben Oliver, Mya és Jorge egy hőlégballon-baleset után ismeretlen szigeten köt ki. Legnagyobb döbbenetükre ezen a földön kihaltnak hitt állatok és dühös vikingek élnek. Ez Poptropica, a rejtélyes sziget­világ, amely egyetlen térképen sem szerepel.
    A számítógépes játékon alapuló világ egy hosszú, minimium kilenc részes sorozat első darabja - mondta el Sárközy Bence.
    Az ifjúsági olvasókat Varga Bálint Amit végleg kitörölnél című izgalmas, ifjúsági krimije várja. A kötet abba a vonulatba illeszkedik, amelyben az igényes, komoly témákat feszegető, de az ifjúságnak szánt történeteket hozza a kiadó - fűzte hozzá az igazgató.
    A Libri Kiadónál jelenik meg Terry Hayes Nevem Pilgrim című munkája. Terry Hayes újság- és forgatókönyvíró, és bár 70 éves, mégis ez az első regénye. Ő írta a Mad Max 2 forgatókönyvét, társszerzőként részt vett a Halálos nyugalom történetének megírásában, és közreműködött a Mad Max 3, valamint számos TV-film elkészítésében. Több mint húsz filmes és televíziós díjat kapott.
    Pilgrim - egy gazdag amerikai család fogadott gyermeke - valaha az amerikai titkosszolgálat kémtevékenységében működött közre, de mielőtt nyugdíjasként eltűnne, meghatározó könyvet ír a törvényszéki orvostanról. A könyv alapján akad a nyomára Ben Bradley New York-i detektív, aki elviszi egy brutális gyilkosság helyszínére, amit az ő könyve alapján követtek el.
    "Ez a kötet egy teljesen új lehetőség egy új, James Bond-szerű világra, Dan Brown műveihez hasonló, de sokkal tartalmasabb olvasmányélményt nyújt. Eddig 30 országban jelent meg, mindenhol azonnal sikerkönyv lett" - fűzte hozzá Sárközy Bence.
    Szintén a Libri gondozásában olvasható Milena Busquets Ez is elmúlik című könyve, amelyben a felszabadult és tudatos Blanca teljesen összeomlik, amikor negyvenévesen elveszti édesanyját. Ez a szerző első, részben önéletrajzi regénye, amely viharos gyorsasággal aratott sikert világszerte, idáig több mint harminc országban keltek el a fordítási jogai.     "Ez a memoárszerű könyv bár fikció, mégis valódi történeteken alapul és mesél arról, hogy egy anya hogyan tudja átadni a lányának,  milyen nőnek lenni, milyen a saját teste és hogyan keresse a saját boldogságát" - mondta el Sárközy Bence.     Fernanda Torres Vég című könyvében öt riói barát története bontakozik ki, akik bár életük végén járnak, a sikeres karrier, az önmegvalósítás és a derűs nyugalom egyiküknek sem jutott osztályrészül. Mindegyikük a maga módján küzd a homályba vesző múlttal és a megvénült jelennel.     A Jelenkornál jelenik meg Tolnai Ottó Világpor című könyvének átdolgozott kiadása. Sárközy Bence elmondta, hogy a Tolnai-életműnek sosem jelentek meg bizonyos darabjai az anyaországban, ezért tervezik, hogy "korunk egyik legjelentősebb költőjének" életművét évente legalább két kiadott kötettel teszik teljessé.