Auguszta napja van. | 2024.03.29

NGM: vizsgálják az Nemzetközi Beruházási Bank magyarországi kötvénykibocsátásának lehetőségét

2016-04-21 11:53:38

 

A magyar kormány támogatja, hogy a Nemzetközi Beruházási Bank (International Investment Bank, IIB) finanszírozási forrásai érdemben bővüljenek, és ezért vizsgálják a magyarországi kötvénykibocsátás lehetőségét - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügyekért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten egy szakmai fórumon.

    Hornung Ágnes a szaktárca és az IIB által rendezett fórumon elmondta, Magyarország 2014-ben - az IIB-nél bekövetkezett reformok, az irányítási és döntési rendszer átalakítása után - megújította tagságát a nemzetközi pénzintézetben, 2016. márciusi befizetésével 12,78 százalékos részesedése lett, az oroszok és a bolgárok után a harmadik legnagyobb részvényes.
    Urbán Zoltán, az Exim vezérigazgatója kifejtette, azokon a területeken akarnak együttműködni az IIB-vel, amelyeken a magyar érdek megjelenik, és arra törekszenek, hogy Magyarország részesedése az eszközoldalon is elérje legalább a 12,78 százalékos arányt.
    Hornung Ágnes felidézte, Magyarország alapító tagja volt 1970-ben a pénzintézetnek. Az első másfél évtizedben sikeres volt az együttműködés, az IIB többek között energiaprojekteket finanszírozott, az 1980-as években azonban veszített hatékonyságából és átláthatóságából, ezért Magyarország 2000-ben felmondta tagságát. 2012 őszén vezetőváltás volt az IIB élén, reformfolyamat vette kezdetét, 2014-ben megújították a kormányközi megállapodásokat és az alapokmányt is. Működésében, felépítésében, irányításában nemzetközi bankká vált, lemosta magáról a KGST jelzőt - mondta az államtitkár.
    Pásztor Csaba, az IIB pozsonyi európai regionális irodájának munkatársa elmondta, a pénzintézetnek öt uniós tagország a tagja - Magyarországon kívül Bulgária, Csehország, Szlovákia és Románia -, amelyeknek közel 49 százalékos, míg Oroszországnak kevesebb, mint 48 százalékos részesedése van. További három tagja Kuba, Vietnam és Mongólia, amelyek tulajdoni hányada együttesen mintegy 3,5 százalék.
    Az IIB alaptőkéje meghaladja a 400 millió eurót, ebből Magyarország hozzájárulása a 10 millió eurós tőkeemelés után 40 millió euró. A pénzintézet mérlegfőösszege 2015 végén 809 millió euró volt, tőkemegfelelési mutatója 57,7 százalék, ami lehetőséget ad a hitelállomány bővülésére, és megfelelő biztosítékot jelent a bank kötvényeit megvásárló befektetőknek. Az IIB a Moody's-nál és a Fitchnél befektetői kategóriában van. Döntés van arról, hogy a tagországok támogatják a hitelbővülést, de a tőkemegfelelés nem csökken 25 százalék alá - mondta Pásztor Csaba.
    A hitelállomány összetétele diverzifikált, megosztják a kockázatot az országok és az iparágak között. Az IIB hosszabb időszakokra, 7-10, vagy ennél több évre is tud hitelezni, szívesen együttműködik társfinanszírozásban is.
    Kitért arra is, hogy az IIB egyik alapvető célja a kis- és középvállalkozások finanszírozása. Az uniós tagállamok programjaival nem tud versenyezni a pénzintézet, de keretet nyújthat a kereskedelmi bankoknak erre a célra, szívesen felvállalja azokat a területeket - például energia-, vízgazdálkodás -, amelyek hosszabb finanszírozást igényelnek.
    Az IIB eddig 8 milliárd euró finanszírozást nyújtott az ügyfeleknek, ebből közel 500 millió eurót az elmúlt négy évben. Nemcsak tőkéjét használja finanszírozásra, hanem a tőkepiacról is von be forrást, eddig három piacon bocsátott ki kötvényt, amelyeket intézményi befektetők vásároltak meg.
    Az IIB fontosnak tarja a külkereskedelem támogatását is, a magyar exportot nemcsak finanszírozással, hanem importoldali garanciákkal is támogatni tudja - hangsúlyozta Pásztor Csaba.