Gedeon napja van. | 2024.03.28

OBH: a bírósági közvetítéskor mindkét fél nyertes

2016-04-21 08:33:37

 

A bírósági közvetítői eljárásban a felek döntenek a bíró helyett, és a bírósági eljárással szemben nincsen vesztese az ügynek - mondta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) bírósági közvetítés munkacsoportjának elnöke az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

 

    Tolnai Kata kifejtette: a bírósági közvetítés - mediáció - olyan esetekben alkalmazható, amelyekben a feleket a jövőben is összeköti valami, ami miatt együtt kell működniük. Ilyen, ha közös vállalkozásuk, közös vagyonuk vagy közös gyermekük van. Míg a bírósági eljárásban a bíró dönt, és a végén valaki veszít, addig a közvetítési eljárásban a felek döntenek az ügy minden részletéről - beleértve az ülések ütemezését és hosszát is -, és mindketten nyertesként zárják le az ügyet.
    A közvetítés egy bírósági nem peres eljárás, amelyben egy független, pártatlan harmadik fél segít a feleknek megállapodásra jutni. A megállapodásnak a kereseti kérelemhez kötött részét a bíró aztán jóváhagyja - amennyiben az végrehajtható -, az egyezség annál tágabb része pedig polgárjogi szerződésként működik - tette hozzá Tolnai Kata.
    A közvetítést a felek kérhetik, arról a bíró ad felvilágosítást, de minden bíróság honlapján és a központi birosag.hu-n is van egy Bírósági közvetítés menüpont, ahol lehet tájékozódni.
    Nem kérhető bírósági közvetítés az apaság megállapítása, a gondnokság alá helyezés vagy az alóli mentesítés, a sajtó-helyreigazítás, a szülői felügyelet megszüntetése és közigazgatási ügyek esetében.