Auguszta napja van. | 2024.03.29

Nébih: nagy mennyiségű káposztát és burgonyát vontak ki a forgalomból

2016-04-21 08:33:17

 

Nyolc tonna ismeretlen eredetű káposztát és 450 kilogramm baktériumos rothadással fertőzött lengyel származású burgonyát találtak Heves megyében, mindkét tételt megsemmisítették - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön az MTI-vel.

 

    Bár a tavaszi kiemelt ellenőrzés lezárult, az utak menti mélységi ellenőrzések továbbra is tartanak. A Heves megyei ellenőrök az M3-as autópályán megállított teherautóban bukkantak rá arra a 8 tonna káposztára, amelynek sem a jelölése, sem a kísérő dokumentumai nem voltak rendben.
    A nem megfelelően jelölt termék ismeretlen eredetű élelmiszernek minősül, ezért komoly élelmiszerbiztonsági kockázatot jelent. A 8 tonna káposztát egy komposztáló üzemben megsemmisítették - tették hozzá.
    A fertőzött burgonyát egy egri forgalmazónál találták, aki nem tudta igazolni a lengyel származású burgonya gyűrűs rothadástól való mentességét, nem rendelkezett CMS-igazolással. (Az úgynevezett CMS-igazolás bizonyítja, hogy a tételek mentesek a Lengyelországban elterjedt gyűrűsrothadást - Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus - okozó  baktériumtól.)
    A Nébih laboratóriuma a lefoglalt burgonyában kimutatta a fertőzést okozó baktériumot. A tételt égetéssel megsemmisítették.
    Arra is felhívták a figyelmet, hogy az elmúlt években mintegy másfél tucat, lengyel származású burgonya tételnél mutatták ki a gyűrűsrothadás fertőzést, ezek egyike sem rendelkezett CMS-igazolással. Ezért a Nébih kezdeményezte a Földművelésügyi Minisztériumnál, hogy a jövőben CMS-igazolás nélkül Magyarországra érkező étkezési burgonyát laboratóriumi vizsgálat elvégzése nélkül lehessen megsemmisíteni.