Emma napja van. | 2024.04.19

Kékfrankos Április Nagykóstoló hetven pincészet boraival

2016-04-21 06:13:57

 

Több mint hetven Kárpát-medencei pincészet kékfrankosait ismerhetik meg a látogatók a szombati Kékfrankos Április Nagykóstolón, melynek vendégbora idén a kadarka lesz. A rendezvény mesterkurzusokkal és Prémium Bikavér teremmel is várja a közönséget a Corinthia Budapest Hotelben.

 

    A kékfrankos Magyarország legelterjedtebb kékszőlőfajtája, a kizárólag fehérborokra specializálódott hazai borvidékeken kívül mindenhol termesztik. A szőlőfajta borai kifejezetten változatosnak mondhatók. A kékfrankos kedvelt rozé- és silleralapanyag, vörösborként pedig készíthető belőle mindennapi fogyasztásra szánt gyümölcsös bor vagy tartalmas, a terroirjegyeket átadni képes prémium tétel, de a fajta kiváló házasításokhoz is: a bikavérek legfontosabb alapanyaga - írták a szervezők az MTI-hez eljuttatott közleményben.
    A sétáló kóstolón megismerhetők lesznek a kékfrankos legfontosabb hazai termőhelyei és stílusai: Szekszárdról többek között a Heimann Családi Birtok, Németh János vagy a Vida Családi Borbirtok, Egerből a Kovács Nimród Winery és a Thummerer Pince, a soproni borvidékről a Garger Pince, a Weninger Pincészet és a Winelife, Villányból a Heumann Pincészet, a Ruppert Pince és a Vylyan, a balatoni borrégióból a Csobánci Bormanufaktúra, a Homola Pince és a Konyári Pincészet, a Mátrából Karner Gábor és Szőke Mátyás borai lesznek kóstolhatók, de képviselteti magát az Etyek-Budai, a Kunsági, a Pécsi és a Tolnai borvidék is.
    Felvidékről Bott Frigyes, a Csernus Pincészet, a Kasnyik Családi Pincészet és a Mátyás Pince érkezik.
    A Kékfrankos Április Nagykóstoló vendégei a kiállítótérben kínált borokon kívül a Prémium Bikavér teremben a bikavérkínálat csúcsát bemutató tételeket kóstolhatnak külön térítés ellenében.
    A rendezvény három mesterkurzusnak is otthont ad: Eger egyik vezető borászata, a St. Andrea ma már elsősorban a házasításokra, azaz a bikavérre és az Egri csillagra fókuszál, a Kékfrankos Áprilisra azonban ifjabb Lőrincz György a nagy bikavérek mellett néhány fajtabort is bemutatat kereskedelmi forgalomban nem elérhető palackjaik közül.
    Sebestyén Csilla és Fiáth Attila a Szekszárdi borvidék legszebb kékfrankosai és bikavérei közül mutat be 2013-as és 2012-es tételeket, Sánta Zoltán pedig A kadarka lehetőségei címmel ad körképet egy másik elterjedt magyarországi kékszőlőfajtáról.
    Részletes információk a kóstolóról a www.kekfrankosaprilis.hu honlapon találhatók.