Gedeon napja van. | 2024.03.28

NGM: folyamatosan nőnek a reálbérek Magyarországon

2016-04-20 11:24:53

 

Folyamatosan emelkednek a reálbérek Magyarországon, a minimálbért és a garantált bérminimumot is látványosan sikerült emelni 2016-ban, a minimálbérnél 6,7, a garantált bérminimumnál 6,8 százalékos reálbér-emelkedés valósult meg az első két hónapban - mondta Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

    Az államtitkár hangsúlyozta: ilyen mértékű reálbérnövekedés a kötelező legalacsonyabb béreknél 2002 óta, 14 éve nem volt. A kormány céljaival összhangban a minimálbér bruttó összege a 2010-es 73 500 forintról 2016-ra 111 ezer forintra, 51 százalékkal emelkedett - tette hozzá.
    Kiemelte azt is, hogy szeptember elsejétől hozzávetőleg 150 ezer pedagógus további általános 4 százalékos illetményemelést kap az életpálya bevezetésének újabb lépéseként. Emlékeztetett arra: a kormány kiterjesztette a pedagógus életpályát a bölcsődékben dolgozó felsőfokú végzettségű nevelőkre is, ez mintegy ezer dolgozót érint, ők átlagosan mintegy 50 százalékos illetményemelésben részesülnek. Emellett 2016-ban 15 ezer felsőoktatásban dolgozó oktatót és kutatót részesítenek átlagosan 15 százalékos illetményemelésben.
     Cseresnyés Péter emlékeztetett: január 1-jén folytatódott a rendvédelmi és honvédségi életpályához kapcsolódó illetményemelés átlagosan 5 százalékos mértékben, emellett 5 százalékos illetményemelésnek megfelelő ágazati pótléknövelésben részesült az itt dolgozó 16 ezer közalkalmazott is.
    Rámutatott: idén várhatóan elindítja a kormány az állami tisztviselői életpályát is. Mint mondta, erről végleges döntést még nem hozott a kormány, de első lépésként a járási hivatalokban dolgozókat fogja érinteni, ezt követheti 2017. január 1-jétől a megyei kormányhivatalokban dolgozók illetményének növelése is.
    Hangsúlyozta: a kormány tervei szerint várhatóan július 1-jén indulhat a mintegy 20 ezer NAV-os dolgozó életpályamodellje is, első lépcsőben átlagosan 30 százalékos illetményemeléssel.
    Cseresnyés Péter rámutatott: a magyar gazdaság folyamatos bővülésének, a vállalkozásoknál és a közszférában megvalósuló béremeléseknek, az adócsökkentésnek, a munkahelyvédelmi akciónak és a kedvező inflációs környezetnek köszönhető az, hogy a reálbérek folyamatosan emelkednek Magyarországon.
    Elmondta: a vállalkozásoknál 6,2 százalékos, a költségvetési szerveknél 8,8 százalékos reálbéremelkedés valósult meg 2016 első két hónapjában, a közfoglakoztatás hatását kivesszük, a költségvetési körben 11 százalékos reálbéremelkedés valósult meg.
    Szólt arról is, hogy a versenyszférában - a legalább 5 embert foglalkozató vállalkozásoknál - januárt követően februárban is kiemelkedően, 68 ezerrel nőtt a létszám 2015. elejéhez képest, februárban a legalább 5 főt alkalmazó cégeknél mintegy 2 millióan dolgoztak, ez 2008 májusa óta a legmagasabb adat.
    A versenyszférában a legnagyobb létszámemelkedés a feldolgozóiparban valósult meg, ebben az ágazatban több mint 21 ezer fővel bővítették a létszámot. Az adatok is bizonyítják, hogy a magyar reformok a foglalkoztatás terén is működnek - húzta alá az NGM államtitkára.