Gedeon napja van. | 2024.03.28

Fazekas: csökken a baromfihús, a tej és a tojás áfája

2016-04-20 08:37:05

 

A baromfihús, a tej, a tojás és az éttermi vendéglátás áfájának jövő évtől tervezett csökkentése következtében egy családnál évi 35-40 ezer forinttal marad több pénz - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter sajtótájékoztatón szerdán, Budapesten.

 

    Hozzátette: az érintett termékek árában meg fog jelenni az áfacsökkentés hatása, a tárca számításai szerint ez átlagosan több mint 10 százalékos fogyasztói árcsökkentéssel jár, a sertéshúséhoz hasonlóan.
    A miniszter szerint összesen mintegy 59 milliárd forint megtakarítást jelent az élelmiszergazdaságban az áfacsökkentés, a teljes jövő évi áfacsökkentés pedig 100 milliárd forintot, bár a részletszabályok kidolgozása még folyamatban van - fűzte hozzá.
    A magyar agrárium a 2017-es költségvetés fő nyertese, az élelmiszergazdaság, a mezőgazdaság egyaránt több lehetőséghez jut az áfacsökkentéssel, az emberek többet tudnak vásárolni, nő a fogyasztás, és visszaszorul a feketegazdaság - hangsúlyozta Fazekas Sándor. A miniszter szerint feketegazdaság a tejágazatot sújtja a legnagyobb arányban.
    A tej, a tojás és a baromfihús áfájának 27-ről 5 százalékra csökkentése a tejnél 21 milliárd forint, a tojásnál 10,5 milliárd forint, a baromfihúsnál pedig 19 milliárd forint megtakarítást eredményez. Az éttermi szolgáltatások forgalmi adójának 27-ról 18 százalékra csökkentése az első évben 8,5 milliárd forint megtakarítást jelent.
    Az áfacsökkentésről szóló a döntéssel mindenki jól jár, a gazdák, a családok, és a vendéglátók egyaránt - mondta. A magyar mezőgazdaság jól teljesít, az elmúlt öt év alatt az ágazat kibocsátása 40 százalékkal nőtt - fejtette ki.
    Emlékeztetett: a mostani döntéssorozat illeszkedik a korábbi tendenciába, a mezőgazdaságban több áfacsökkentés valósult meg az elmúlt években, idén a sertés tőkehús áfája csökkent 27 százalékról 5 százalékra, korábban az élő- és félsertésé. Ez már rövid idő alatt jelentős eredményt hozott, az árakban 17 százalékos csökkenést eredményezett, és 25 milliárd forint megtakarítást hozott a családoknak - tette hozzá.