Márk napja van. | 2024.04.25

Shirley Temple tiszteletére adott ki emlékbélyeget az amerikai posta

2016-04-19 14:25:33

 

Shirley Temple, Hollywoodi egyik leghíresebb gyereksztárjának tiszteletére adott ki emlékbélyeget az Egyesült Államok Postaszolgálata.

 

    Az "örökbélyeget" (Forever Stamp) a Los Angeles-i Westwood negyedbeli Geffen Playhouse-ban mutatták be. A bélyegen Tim O'Brien festménye látható, amely a Curly Top című 1935-ös film egyik képkockája alapján készült. A húsz bélyeget tartalmazó íven a Managed Money című 1933-as rövidfilm népszerűsítésére készült egyik fotó is helyet kapott - írta a Losangeles.cbslocal.com portál.
    A Shirley Temple-bélyeg a huszadik darabja az amerikai postaszolgálat Hollywoodi legendák sorozatának. A széria 1995-ben indult egy Marilyn Monroe-nak szentelt darabbal, és az elmúlt években John Wayne, James Stewart, James Dean, Humphrey Bogart, James Cagney, Edward G. Robinson, Lucille Ball, Audrey Hepburn, Katharine Hepburn, Henry Fonda és Cary Grant is sorra került.
    Az 1928. április 23-án született Temple a 30-as évek legnépszerűbb gyereksztárja volt Hollywoodban. Filmes karrierje háromévesen indult, a göndör fürtös, vidáman éneklő-táncoló kislány a harmincas évek elejétől a negyvenes évek végéig tartó filmes pályafutása során több mint 80 alkotásban, egyebek mellett A kék madár, a Heidi és A Broadway angyala című produkciókban szerepelt.
    Visszavonulása után az ENSZ-ben dolgozott, majd amerikai nagykövet is volt Ghánában, később pedig - 1989 és 1992 között -Csehszlovákiában. Nyolcvanöt éves korában, 2014-ben hunyt el.