Andrea napja van. | 2024.04.18

Fidesz: Gyurcsány bocsánatkéréssel tartozik az egészségügyi dolgozóknak és a betegeknek

2016-04-19 13:50:56

 

A Fidesz szerint Gyurcsány Ferenc és társai követelések helyett bocsánatkéréssel tartoznak az egészségügyi dolgozóknak és a betegeknek.

 

    A nagyobbik kormánypárt frakciójának az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében a Demokratikus Koalíció politikusának nyilatkozatára reagált. Oláh Lajos arra szólította fel a kormányt, hogy alkosson törvényt az egészségügyi szolgáltatások minőségbiztosítására. Úgy fogalmazott: a magyar egészségügy a végóráit éli, az ellátás mindhárom szintjén drámai állapotok uralkodnak.
    A Fidesz azt írta, hogy a Gyurcsány-kormány több mint 600 milliárd forintot vont el az egészségügytől, 6 ezer egészségügyi dolgozót üldözött el, eladósította a kórházakat, leépítette a háziorvosi ellátást és az egészségügyi szűrőprogramokat is. Gyurcsány Ferenc még ma is üzletelni akar a betegeken: vizitdíjat és kórházi napidíjat akar fizettetni velük - tették hozzá.
    Úgy folytatták: a polgári kormány hatodik éve pótolja az egészségügytől elvett pénzeket, eddig 500 milliárd forintot fordított egészségügyi fejlesztésre, 300 milliárdot bérrendezésre, és jelentősen megerősítette az alapellátást. Megemelték a háziorvosok támogatását: a kabinet csak idén 10 milliárd forintot fordít erre a célra, és 750 millió forinttal támogatja a háziorvosi praxispályázatokat.
    A rezidens ösztöndíjprogramban a kormány kiemelten támogatja a házi gyermekorvosok képzését, iparűzési adó alóli mentességet, adókedvezményt tett lehetővé a háziorvosok és a házi gyermekorvosok számára, valamint minden eddiginél több ingyenes egészségügyi szűrőprogrammal segíti a lakosságot - olvasható a közleményben.