Gedeon napja van. | 2024.03.28

Az MJVSZ a kormány fellépésének támogatására kéri a polgármestereket

2016-04-19 13:05:10

 

A kormány "kényszerbetelepítés-ellenes" fellépésének támogatására kéri a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnöke azokat a polgármestereket, akik településén még nem hoztak határozatot ebben az ügyben.

 

    Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere keddi budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: az elmúlt napokban levélben fordult polgármester kollégáihoz. Annak a 985 polgármesternek, akinek a településén a képviselő-testület már határozatban állt ki a kormány fellépése mellett, megköszönte a támogatást, és kérte őket, tartsanak ki, mert még sok feladatuk van, amíg rábírják az Európai Uniót, hogy vonja vissza ezt a döntését. 
    A többi település polgármesterének írt levelében pedig azt kérte: hozzanak határozatot arról, hogy támogatják a kormány törekvéseit, és ezeket a határozatokat juttassák el a szövetséghez, "hogy megalakulhasson a magyar városok és falvak kényszerbetelepítés elleni fúziója, szövetsége".
    Szita Károly felidézte: tavaly több mint 1,5 millió gazdasági bevándorló érkezett Európába, és az előrejelzések szerint idén még többen kívánnak útra kelni. 
    Hozzátette: az Európai Unió tavaly ősszel arról döntött, hogy minden tagállamnak - így Magyarországnak is - be kell fogadnia "olyan illegális bevándorlókat, akikről jóformán azt sem tudjuk, kicsodák". Mint mondta, több száz, ezer is lehet azok száma, akiket így kell befogadnia Magyarországnak. 
    Jelezte: a tömeges betelepítéssel a magyarországi falvaknak, városoknak számukra eddig ismeretlen jelenségekkel kell szembenézniük, az "meggyőződésünk szerint veszélyezteti mindennapjainkat, kultúránkat, biztonságunkat". Közölte, az eddigi nyugat-európai tapasztalatok szerint az integrációs kísérletek rendre kudarcba fulladtak, és az addig összetartó közösségek "összeroppantak a nyomás alatt". 
    Szita Károly felidézte: már 985 hazai város és község fogadott el olyan határozatot, hogy támogatják a kormány fellépését, és nemrég volt egy konferenciája is az MJVSZ-nek, ugyanebben a témában. A konferencián nyilatkozatot fogadtak el arról, támogatják a kötelező betelepítési kvóta elleni népszavazás hazai kiírását, valamint vállalták, hogy a népszavazás támogatására kérik az ország összes önkormányzatát. 
    "Fenntartjuk magunknak azt a jogot, hogy eldöntsük, kivel akarunk együtt élni. Meggyőződésem, hogy erről a parlament és a helyiek nélkül nem határozhat senki" - mondta. 
    Az MJVSZ elnöke ezért a napokban arra kérte valamennyi polgármestert, a településükön hozzanak határozatot arról, támogatják a kormány arra irányuló intézkedéseit, hogy az EU helyezze hatályon kívül döntését, "mert csak így tudjuk megvédeni a községeinkben, városainkban élőket". 
    Közölte, minden ilyen dokumentum és egy népszavazás eredménye "döntő érv kell, hogy legyen az EU döntéshozói számára". 
    Kitért arra: 2020-ig a magyar falvak és városok 2500 milliárd forintot használhatnak fel, épülhetnek, szépülhetnek, de ez az építkezés "csak nyugodt környezetben lehetséges". A nyugodt környezethez pedig az kell, hogy támogassuk a magyar kormány "kényszerbetelepítés elleni intézkedéseit", ha kell, akkor népszavazással - tette hozzá.