Andrea napja van. | 2024.04.18

Nem tetszik a cseh cégeknek az Oroszország elleni embargó

2016-04-19 11:31:22

 

Nem tetszenek a cseh cégeknek az Oroszország elleni gazdasági büntetőintézkedések. Egy kedden Prágában nyilvánosságra hozott felmérésben a megkérdezett cégek egyharmada azt állította, hogy számára az orosz piac pótolhatatlan.

 

    A cseh ipari és közlekedési szövetség országos felmérése szerint a cseh cégek az Európai Unió Oroszország elleni gazdasági szankciói következtében több tízmilliárdos összegeket veszítenek koronában, ezért a megkérdezettek kétharmada jónak tartaná, ha a cseh kormány kezdeményezné a szankciók megszüntetését, vagy legalábbis mérséklését - írja a felmérés eredményeit ismertetve a Novinky.cz hírportál.
    "A szankciók megkárosítják kereskedelmi kapcsolatainkat Oroszországgal, és az ipari cégek többségének nem tetszenek" - mondta Jaroslav Hanák, a cseh ipari és közlekedési szövetség elnöke a hírportálnak.
    A több mint száz megkérdezett cég szerint Csehország eddig mintegy 851,03 millió eurót veszített a szankciók következtében - jegyezte meg Hanák. Szerinte a szankciókat olyan cseh cégek is megszüntetnék, amelyeknek nincsenek gazdasági érdekeltségeik Oroszországban.
    Az orosz piac elvesztését a cseh cégek többsége elsősorban a szomszédos európai uniós országokkal történő intenzívebb együttműködéssel próbálja meg ellensúlyozni - derült ki a felmérésből, de megnőtt a cseh cégek aktivitása Kazahsztánban, Iránban, Indiában és az Egyesült Államokban is.
    Az Oroszország elleni gazdasági szankciókat Miroslav Toman, a cseh agrárkamara elnöke is megszüntetné. "A gazdák nem fegyverekkel, hanem élelmiszerrel kereskednek" - szögezte le.