Gedeon napja van. | 2024.03.28

Kohl: a menekültválságot nem Európában kell megoldani

2016-04-17 17:29:00

 A menekültválság megoldását nem Európában kell keresni - írta Helmut Kohl volt német kancellár Aggodalom Európáért című könyvének magyar nyelvű előszavában, amelynek rövidített változatát a Der Tagesspiegel című német napilap közölte vasárnapi számában.

    Helmut Kohl 2014-ben kiadott, Aggodalom Európáért című könyvének magyar nyelvű változata jövő csütörtökön jelenik meg a 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon. Az előszóban a 86 éves politikus bírálta az európai határok megnyitását a menekültek előtt.
    "A megoldásokat magukban az érintett térségekben kell megtalálni, nem pedig Európában. Európa nem válhat a világban szükséget szenvedő több milliónyi ember új hazájává" - szögezte le.
    Európa tiszteletbeli polgára kritizálta Angela Merkel német kancellár menekültpolitikáját, anélkül, hogy korábbi pártfogoltját megnevezte volna. Kohl megkérdőjelezte a kancellár tavaly szeptemberi döntését, amellyel a Magyarországon veszteglő menekülteket - a Der Tagesspiegel szavai szerint - arra buzdította, hogy továbbutazzanak Németországba.
    "Az egyedül meghozott döntéseket (...), a különutas nemzeti politizálást magunk mögött kell hagynunk" - írta Helmut Kohl.
    A politikus Orbán Viktort, aki  jövő kedden látogatja meg őt ludwigshafeni otthonában, barátjának nevezi. Mint írta: az uniót illető kérdésekben "teljes az egyetértés" közte és a magyar miniszterelnök között.
    Kohl szerint a menekültváltság szakítópróba elé állítja Európát, de a visszatérés a régi, nemzetállami gondolkodáshoz nem jelenthet megoldást, mert az létében veszélyeztetné a békét és a szabadságot.
    Az 1982 és 1998 között hatalmon lévő politikus szerint a központi kérdés most az: "hogyan segítsünk hatékonyan a humanitárius vonatkozások, valamint a jól megalapozott kulturális és biztonságpolitikai érdekek együttes figyelembevétele mellett?"
    Rámutatott továbbá, hogy az Európába menekülő vagy oda menekülni akaró emberek különböző kultúrkörökből jönnek, és hangsúlyozta: jelentős részük nem azoknak a zsidó-keresztény vallási eszméknek a követője, amelyek "értékrendünk és társadalmi rendünk alapjait alkotják".
    Európában mindez "a felelős politikusok között kialakult vitához, valamint az európai polgárok elbizonytalanodásához vezet" - írta, hozzátéve, "a mi számunkra Európa önértelmezése és a saját létünk a tét."
    Az EU-tagállamok kormányainak azt tanácsolja, hogy a szembenállás helyett ismét több együttműködésre, a bizalmatlanság helyett ismét több bizalomra van szükség.
    "Ehhez pedig egymással szemben is nagyobb megbízhatóságra és kiszámíthatóságra van szükség" - írta a német politikus.
    Kohl ugyanakkor úgy vélte, hogy a nemzeti különbségek gazdagítják Európát. Emlékeztetett arra "a mély szabadságvágyra", amely a "magyarokat
a kezdetektől fogva jellemzi, és ami olyan értékessé teszi őket Európa számára".