Emma napja van. | 2024.04.19

Az amerikai védelmi miniszter amerikai repülőgép-hordozóra látogatott a Dél-kínai tengeren

2016-04-15 15:40:37

 

Szimbolikus jelentőségű látogatást tett a Fülöp-szigeteken tartózkodó Ashton Carter, a washingtoni kormányzat védelmi minisztere egy amerikai repülőgép-hordozón a Dél-kínai tengeren: a Pentagon vezetője azt hangsúlyozta, hogy ezzel az úttal üzenni akart.

    Az amerikai hajó, fedélzetén 75 repülőgéppel és helikopterrel, a fülöp-szigeteki Luzon közelében állomásozik. A hajón tett rövid nyilatkozatban Ashton Carter leszögezte: "nem újdonság, hogy a térségben amerikai repülőgép-hordozó tartózkodik, az újdonság az, hogy feszültség uralkodik a térségben". A miniszter ezért a feszültségért Kínát okolta, szerinte Kína egy esztendő óta megváltozott magatartást tanúsít.
    A térségben megnövekedett feszültség oka, hogy Kína - mivel a Dél-kínai tengert saját területének tekinti - bő egy esztendővel ezelőtt nagy munkálatokba kezdett a Spratly-szigeteken: kikötőket és kifutópályákat épít a térségben. A szigetek környékét politikusok és elemzők egyaránt a dél-ázsiai térség egyik legveszélyesebb konfliktusforrásának tartják.
    Ashton Carter fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a világkereskedelem számára e kulcsfontosságú, stratégiai övezetben, Kína ambíciói ellenére "az Egyesült Államok továbbra is szerepet vállal a térség békéje és stabilitása megőrzésében".
    Csütörtökön Manilában, a Fülöp-szigetek fővárosában Carter bejelentette, hogy megerősítik az amerikai katonai jelenlétet a Fülöp-szigeteken. Ennek keretében Washington ideiglenesen 275 katonát vezényelt és légi eszközöket, köztük öt A-10-es típusú harci repülőgépet telepített a szigetország területére. A tárcavezető közölte azt is, hogy országa növelni fogja katonái és felszereléseik rotációját a Fülöp-szigeteken.