Emma napja van. | 2024.04.19

Tarlós: a kormány átérezte a 3-as metró felújításának fontosságát

2016-04-15 13:14:11

 

A főpolgármester szerint a kormány átérezte a 3-as metró felújításának fontosságát, és a beruházás csúszásának megakadályozása érdekében akkor is kész vállalni a finanszírozást, ha az Európai Unió nem adja meg a kért támogatást.

    Tartós István pénteken Budapesten tartott sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy a kabinet szerdai határozatával 125 milliárd forintról 137,5 milliárd forintra nőtt a 3-as metró felújítására szánt keret, ami lehetővé teszi, hogy ne a "legfapadosabb megoldást" válasszák.
    Tarlós István ismételten azt mondta: a beruházás azért nem kezdődhetett el 2015 előtt, mert a korábbi városvezetés olyan mértékben eladósította a BKV-t, hogy az csak az állami tartozásátvállalás után vált ismét hitelképessé.     Emellett az előző városvezetés 20 évében egyszer sem merült fel az 1976-ban átadott metró felújítása, pedig arra nagyobb szükség lett volna, mint az új 4-es vonal megépítésére - tette hozzá.
    Felidézte továbbá, hogy korábban új szerelvények vásárlását javasolta a vonalra, ugyanakkor kormányhatározat döntött a meglévő metrószerelvények felújításáról, ami 30 milliárd forinttal olcsóbb megoldás.  
    Tarlós István a metró pótlásról a felújítás alatt azt mondta, a szolgáltatás megrendelése helyett új buszok vásárlását tartaná ideálisnak, azonban ebben a kérdésben is a kormány hozza meg a végső döntést. Megjegyezte, reményei szerint novemberben megkezdődhet a beruházás.
    A főpolgármester közölte, hogy az M1-es és az M7-es autópálya közös bevezető szakaszának felújított csomópontját hétfőn adják át, a római-parti árvízi védmű kiépítése pedig novemberben kezdődik, és várhatóan 2018 végére ér véget, a beruházást az unió 10 milliárd forinttal támogatja.     
    Tarlós István visszautasította azokat az ellenzéki állításokat, amelyek szerint a közgyűlés megfelelő garanciák nélkül tüntette fel a HÉV-ek üzemeltetése után járó állami támogatást.
    "A végén elszámolunk, amennyibe került, azt a kormány az utolsó fillérig kifizeti" - mondta a kabinettel kötött megállapodásra hivatkozva.
    A főpolgármester emellett kérdésre válaszolva elmondta, magántermészetű négy-, illetve hatszemközti beszélgetést folytatott Orbán Viktor miniszterelnökkel és kabinetfőnökével, Rogán Antallal, a találkozón hivatali ügyek nem kerültek szóba.