Gedeon napja van. | 2024.03.28

Ukrán válság - Párizs és Berlin a reformok felgyorsítására kérte az új kijevi kormányt

2016-04-15 13:00:00

 

Francois Hollande francia államfő és Angela Merkel német kancellár a reformok felgyorsítására szólította fel pénteken az új ukrán kormányt, mindenekelőtt az ország modernizálása, a korrupció elleni harc és az igazságügy területén, valamint gyors javulást szorgalmazott a békefolyamatban az ország keleti részén.

    "A kormányváltással létrejött új lendületnek gyors és konkrét eredményekben kell jelentkeznie" - hangsúlyozta közleményében a francia elnökség, miután a két ország vezetője telefonon beszélt Petro Porosenko ukrán államfővel.
 Az ukrán parlament elfogadta csütörtökön Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök lemondását, és a Petro Porosenko elnök mögötti tömörüléshez tartozó Volodimir Hrojszman eddigi házelnököt választotta meg kormányfőnek, aki az Ukrajnát fenyegető három fő veszélyként a korrupciót, a nem hatékony államirányítást és a populizmust nevezte meg.
    Francois Hollande és Angela Merkel arra bátorította az új ukrán vezetést, hogy "gyorsítsa fel a belső reformokat a 2014 óta megkezdett jelentős lépések folytatásaként, elsősorban az ország modernizálása, a korrupció elleni harc és az igazságügyi reform területén" - olvasható a közleményben.
 A két vezető támogatásáról biztosította az új kijevi kormányt, amelyet arra kértek, hogy tegyen erőfeszítéseket a békefolyamat előmozdítására a kelet-ukrajnai konfliktus befejezése érdekében.
    A békefolyamatot szabályozó minszki megállapodások végrehajtása - amelyet a francia elnök és a német kancellár védnöksége alatt írták alá a felek tavaly februárban - akadozik, és emiatt Kijev és Moszkva egymásra mutogat.
    "Az erőfeszítéseknek a biztonságra kell összpontosulniuk, azaz a tűzszünet betartására, a foglyok szabadon engedésére, a humanitárius kérdésekre, valamint a válság politikai rendezésének feltételeire, amely első lépésben a választások megrendezésével kezdődik" Ukrajna keleti részén - fogalmazott a közlemény tanúsága szerint a francia és a német vezető.