Gedeon napja van. | 2024.03.28

Török miniszter: napokon belül újabb nagyszámú menekültcsoport érkezhet vissza Görögországból Törökországba

2016-04-14 17:30:00

 

Napokon belül újabb nagyszámú menekültcsoport érkezhet vissza Görögországból Törökországba -  jelentette ki Volkan Bozkir európai ügyekért felelős török miniszter  csütörtökön Bécsben, miután megbeszélést folytatott az osztrák külügyminiszterrel.
Visszafogadunk minden illegális bevándorlót, aki március 20-a után jutott a görögországi szigetek egyikére - jelentette ki a török politikus, hivatkozva az Ankara és az Európai Unió közötti, a migránsáradat megfékezését célzó megállapodásra. 
    Elmondta: eddig 326 embert szállítottak vissza, a mostani hullám során nagyjából 250 ember fogadására készülnek fel. A miniszter számításai szerint a napokban érkező menekültek között több szíriai is lesz.   
    Tájékoztatása szerint eddig csak két szíriai migráns érkezett újra Törökországba, mivel a szíreknek attól kellet tartaniuk, hogy Törökországban nem kapnak jogi védelmet. Mivel a jogi helyzet azóta megváltozott, várhatóan a jövőben több szíriai érkezhet majd Görögországból - mondta a török politikus.  
     Az elmúlt héten hétfőn és csütörtökön szállítottak vissza először Törökországba menekülteket azóta, hogy az Európai Unió és Ankara 
március 18-án megállapodást kötött, amely szerint az EU visszaküldi Törökországba azokat az illegális bevándorlókat, akik március 20-a után érkeznek valamelyik görög szigetre. Cserébe az EU-tagországok - egy egyelőre 72 ezres kontingens erejéig - legális úton átvesznek  Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, ahányat a görög szigetekről visszavisznek Törökországba. 
    Hétfőn 202, csütörtökön 123 menedékkérőt küldtek vissza Leszbosz, illetve Híosz szigetéről. Több visszaküldés egyelőre nem volt, amit a hatóságok a rengeteg elbírálásra váró menedékkérelemmel indokoltak. 
    Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter a tárgyalást követően megjelentetett állásfoglalásában úgy fogalmazott, hogy Törökország fontos partner a terrorizmus elleni és menekültválság megoldásért vívott küzdelemben. Aláhúzta: a migránsokat lehetőség szerint helyben kell ellátni, hiszen egy menekült éves ausztriai ellátásának összegéből, mintegy húsz migránson lehet segíteni Törökországban.