Emma napja van. | 2024.04.19

Volodimir Hrojszmant választotta meg új miniszterelnöknek az ukrán parlament

2016-04-14 10:51:31

 

Az ukrán parlament elfogadta csütörtökön Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök lemondását, és Volodimir Hrojszman eddigi házelnököt választotta meg kormányfőnek.

 

    A Petro Porosenko elnök mögötti tömörüléshez tartozó Volodimir Hrojszman kinevezését 257 képviselő támogatta, 50 pedig ellene szavazott a 450 tagú törvényhozásban. A szavazáskor 390 képviselő volt jelen az ülésteremben. A törvényhozás egy szavazással döntött Arszenyij Jacenyuk lemondásának elfogadásáról és utódja megválasztásáról. A megszavazott dokumentumban egyben a parlament visszavonta február 16-i határozatát, amelyben elégedetlenségét fejezte ki Jacenyuk kormányának munkájával. Sajtójelentések szerint ezt a Jacenyuk vezette Népi Front frakciója szabta feltételéül annak, hogy része legyen az új kormánykoalíciónak. 
    A szavazáskor jelen volt Petro Porosenko elnök, Arszenyij Jacenyuk viszont azután, hogy az ülés elején mondott tömör felszólalásában lemondása elfogadására kérte a képviselőket, távozott az ülésteremből.
    Az új miniszterelnökről szóló határozati javaslatot az alkotmánynak megfelelően Porosenko terjesztette a parlament elé. A szavazás előtt mondott beszédében az államfő kiemelte, hogy Hrojszman a politikusok új generációját képviseli. "Az Önök döntésétől függően ő lesz Ukrajna eddigi legfiatalabb miniszterelnöke, aki viszont kora ellenére hatalmas vezetői gyakorlattal rendelkezik" - tette hozzá az államfő. 
    Hrojszman a szavazás előtti beszédében az Ukrajnát fenyegető három fő veszélyként a korrupciót, a nem hatékony államirányítást és a populizmust nevezte meg. 
    A 38 éves Hrojszman 2014. november 27-től töltötte be a házelnöki tisztet, azt megelőzően 2014. február 27-től december 2-ig miniszterelnök-helyettes volt Jacenyuk kormányában. 2006 márciusától miniszterelnök-helyettesi kinevezéséig a nyugat-ukrajnai Vinnicja város polgármestere volt. 
    Hrojszman helyére eddigi első helyettesét, a Népi Front frakciójához tartozó Andrij Parubijt választotta meg házelnöknek a parlament 284 szavazattal. Első helyettesének az elnök mögötti párt képviselőjét, Irina Herascsenkót nevezte ki a törvényhozás 260 támogató szavazattal.
    A jelenlegi kormánykoalíciót a parlament két legnagyobb képviselőcsoportja, Petro Porosenko Blokkja és a Jacenyuk vezette Népi Front alkotja. Jurij Lucenko, az elnök mögötti frakció vezetője csütörtökön bejelentette, hogy a két képviselőcsoport együtt 227 taggal rendelkezik.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó