Emma napja van. | 2024.04.19

Új alkotmánybírót választott a szejm a vitatott törvény alapján

2016-04-14 10:47:21

 

Heves parlamenti vita után új alkotmánybírót választott a lengyel szejm csütörtökön egy rövidesen lejáró mandátumú bíró helyett, az alkotmánybíróság és az európai intézmények által vitatott, az alkotmánybíróságról szóló törvénymódosítás alapján rendezett szavazáson.

 

    Tomasz Jedrzejewski jogászprofesszor jelöltsége mellett a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) 234 képviselője közül 224 jelenlévő szavazott, hozzájuk csatlakozott az ellenzéki Kukiz'15 párt egy képviselője, valamint két független. A Kukiz´15 hat képviselője tartózkodott, a többi törvényhozó nem vett részt a szavazáson. 
    Az új alkotmánybíró megválasztásához egyszerű többségre volt szükség a szejm összes képviselője több mint felének a szavazásban való részvétele mellett. A szejm honlapján közzétett eredmény szerint 233 képviselő szavazott az összesen 460-ból, közülük 227-en támogatták Jedrzejewski megválasztását. Az egyszerű többséghez elegendő lett volna 117 szavazat. 227 képviselő nem szavazott, hatan pedig tartózkodtak. 
    Az ellenzék viszont vitatja az eredmény hitelességét, azt állítja, hogy a szejm összes képviselőjének kevesebb mint fele vett részt a szavazáson, és a többség csak úgy született meg, hogy egy-két képviselő két személy nevében szavazott. A kifogások tisztázása folyamatban van.
    A PiS egyedül állított alkotmánybíró-jelöltet. A fő ellenzéki erő, a Polgári Platform, a szintén ellenzéki Nowoczesna (Modern), valamint a Lengyel Parasztpárt képviselői ellenezték a választást, arra hivatkozva, hogy ezt a lengyel alkotmánybíróság által alkotmányellenesnek minősített törvénymódosítás alapján hajtják végre, ami tovább mélyíti az alkotmánybírósági válságot, és végleg megbénítja a taláros testület munkáját.
    A Kukiz´15 a vita során ismét az összes alkotmánybíró újraválasztását sürgette, ezt megelőzően alkotmánymódosítás révén megváltoztatná a bírói testület működésének és megválasztásának módját.
    Jedrzejewski a 9 éve megválasztott Michal Granat alkotmánybírót váltja, akinek április 27-én jár le a mandátuma. Granat a 15 tagú testület jelenleg 12 aktív tagjának egyike. 
    Az alkotmánybíróság összetétele azóta hiányos, hogy Andrzej Duda elnök tavaly ősszel nem iktatta be az akkori PO-kormánytöbbség által - a PiS szerint alkotmányellenesen - megválasztott öt bírót, feleskette viszont a PiS kormányra kerülését követően megválasztott öt másik bírót, akik közül azonban az alkotmánybíróság csak kettőnek engedte meg, hogy bekapcsolódjon munkájába. A testület és az ellenzék nem ismeri el a PiS parlamenti többsége által elfogadott, az alkotmánybíróságról szóló tavaly decemberi törvénymódosítást, a PiS-kormány - az alkotmánybíróság hiányos összetételére hivatkozva - viszont nem hajlandó hatályba léptetni a bírói testület erre vonatkozó döntését.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó