Gedeon napja van. | 2024.03.28

David Bowie-ra és Pierre Boulezre emlékezik az idei BBC Proms koncertsorozat

2016-04-13 16:08:32

A januárban elhunyt David Bowie brit rockzenészre és Pierre Boulez francia karmesterre, zeneszerzőre emlékezik a BBC Proms idei koncertsorozata, amely 122 éves történetében először kilép a Royal Albert Hall falai közül, és más helyszínek mellett egy londoni parkolóházban is várja közönségét.

    David Pickard, a Oroms új igazgatója a programsorozat szerdai ismertetésekor hangsúlyozta, hogy a lehető legszélesebb közönség felé akarnak nyitni, ezért a klasszikus zene éves nagy-britanniai ünnepén felcsendül majd David Bowie muzsikája is, valamint egy estét a Strictly Come Dancing című, Nagy-Britanniában rendkívül népszerű versenytánc televíziós műsornak szentelnek - olvasható a BBC News honlapján.
    A Proms új sorozatot indít Proms at... címmel, amelyet a hagyományos koncerthelyszínen, a Royal Albert Hall-on kívül rendeznek. Idén London Peckham negyedének egyik többszintes parkolóházában is szerveznek szabadtéri koncertet, amelyen a Steve Reich kortárs zeneszerző három műve csendül fel.
    A használaton kívüli parkolóház ma már egy elismert művészeti helyszín, még saját rezidens zenekara is van. Pickard szerint korábbi koncertjeik nagyon izgalmasak voltak. Beethoven Eroica nyitányának tavalyi előadásán a közönség a 23-24 évesek soraiból került ki. "Sokszínű volt, csodálatos atmoszférával, ez egy nagyon különleges hely" - mondta az új helyszínről az igazgató.
    Az új sorozat helyszínei között lesz a Globe Színház, ahol Purcell Shakespeare inspirálta műveit szólaltatják meg, a greenwichi Old Royal Naval College, ahol Rossini vallási témájú művei csendülnek fel, és a Camden negyedben lévő Roundhouse, ahol Dawid Sawer brit kortárs zeneszerző legújabb művét mutatják be.
    Pickard, aki korábban a Glyndenbourne-i Operafesztivál igazgatója volt, közölte, több mint 90 koncertet rendeznek az idei Proms nyolc hete alatt.
    A klasszikus zenei fesztiválon, amelynek egy része egybeesik a riói olimpiával, megidézik a latin-amerikai zenét is. Koncertet ad Quincy Jones, és egy egész estét szentelnek a gospelnek.
    Bryen Terfel basszus énekli Muszorgszkij Borisz Godunov operájának címszerepét, Juan Diego Florez mexikói tenor a Proms zárókoncertjének szólistája lesz.
    Tíz csellókoncertet rendeznek, az első rögtön a Proms nyitókoncertje lesz, amelyen Sol Gabetta Edgar Cello Concertóját adja elő.
    Igor Stravinsky mindhárom balettjét bemutatják egyetlen hétvégén.
    Több mint százezer jegyet kínálnak 12,5 fontért (ötezer forint) vagy olcsóbban, igaz idén a legolcsóbb ötfontos jegyek árát egy fonttal emelték.
    Pickard elmondta, hogy a BBC-t sújtó költségvetési csökkentések nem érintik a Proms 10 millió fontos büdzséjét, amelynek felét a televíziós előfizetési díjakból, másik felét a jegyeladásokból bizosítják.