Márk napja van. | 2024.04.25

A lengyel parlament meghosszabbította a menedékjogi eljárást

2016-04-13 10:29:17

 

Meghosszabbította a lengyel szejm szerdán a menedékjogi eljárást, lehetővé téve az egyhangúlag megszavazott törvénymódosítással az egyszeri kötelező uniós menekültbefogadási kvóta teljesítését az ország biztonságának garantálása mellett.

 

    A nemzetközi védelem nyújtásáról szóló törvény módosítása, melyet még a szenátusnak és az államfőnek is jóvá kell hagynia, 7-ről 45 napra növeli azt az időszakot, melyen belül a lengyel rendőrségnek, határőrségnek és belbiztonsági hivatalnak arról kell tájékoztatnia a bevándorlási hivatal főnökét, hogy a betelepülni szándékozó külföldi állampolgár jelenthet-e veszélyt az állam védelmére, biztonságára és közrendjére.
    A 45 napos időszak további 14 nappal meghosszabbítható. Az indoklás szerint az eddigi törvény nem tette lehetővé a szükséges információk beszerzését, mivel a biztonsági ellenőrzés túl rövid ideig tartott.
    Így megszűnik az az eddig érvényes alapelv, miszerint az információ hiánya automatikusan "biztonságosnak" minősíti a külföldi állampolgárt. Azt a befogadásra kijelölt személyt, akit az illetékes szervek bármelyike potenciálisan veszélyesnek minősít, nem fogadják be, a bevándorlási hivatal főnöke ez esetben az eljárás negatív kimeneteléről értesíti az átadó uniós tagállam megfelelő hatóságát.
    A 13 éven aluliakat nem vetik biztonsági ellenőrzés alá.
    Lengyelország az uniós belügyminiszterek tavaly szeptemberi döntése értelmében 2017 végéig mintegy 7 ezer menekült befogadására kötelezte magát.
    A belügyminisztérium kedden közzétett közleménye szerint késik a kvótán belül befogadandó migránsok átirányítása Lengyelországba, amit a tárca az olaszországi és görögországi menekültügyi ejárások akadozásával indokolt.