Gedeon napja van. | 2024.03.28

NGM: több mint 4000 program a pénteki Szakmák éjszakáján

2016-04-13 09:24:44

 

Országszerte több mint háromszáz helyszínen, 700 vállalkozás részvételével rendezik meg a különböző szakmákat bemutató Szakmák éjszakáját pénteken, több mint 4000 programon vehetnek részt az érdeklődő fiatalok és felnőttek - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára sajtótájékoztatón szerdán, Budapesten.

 

    Odrobina László hozzátette: a Szegedi Szakképzési Centrum kezdeményezésére indult programot az NGM emelte országos szintre. Az este 6-tól 10-ig tartó, ingyenes programok során az érdeklődők a legkülönbözőbb szakmákkal ismerkedhetnek meg, például legorobotokat programozhatnak, hegeszthetnek, de lesz autóalkatrész felismerés, nyomdaipari bemutató és stílustanácsadás is - sorolta.
    Elmondta azt is, hogy elsősorban a pályaválasztás előtt álló, 7. és 8. osztályos diákokat várnak, de a rendezvény középiskolások és felnőttek számára is izgalmas élményt nyújt.     Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár elmondta, bizonyos területeken komoly munkaerőhiány is fellépett. Sokat kell tenni azért, hogy minél több diák válasszon szakmát - tette hozzá.
    Az államtitkár elmondta: a gazdaság munkaerő-igényét csak egy jól működő szakképzési rendszer tudja biztosítani, ezért alakították át a rendszert tavaly. A minisztérium tervei szerint a szakképzési centrumok a szakmák oktatásán túl általános képzési centrum jelleggel is működnek majd, itt lehetőség lesz idegen nyelv tanulására, vagy életpálya tanácsadást kérni - mondta.
    A Szakmák éjszakájáról, helyszínekről, programokról a www.szakmakejszakaja.hu oldalon lehet részletesen tájékozódni.