Auguszta napja van. | 2024.03.29

A macedón elnök kegyelemben részesíti a belpolitikai válságot okozó ügy gyanúsítottjait

2016-04-12 19:30:00

 

 

 

Gjorge Ivanov macedón elnök kedden bejelentette, hogy kegyelemben részesíti mindazokat, akik a belpolitikai válságot okozó lehallgatási ügy gyanúsítottjai között szerepelnek, és eljárás folyik ellenük, illetve azokat is, akiket már elítéltek - számolt be róla a vesti.mk macedón hírportál.

 

    "Úgy döntöttem, hogy véget vetek Macedónia szenvedésének" - fogalmazott bejelentésekor az államfő. A válság senkinek sem használ, sem az ellenzéknek, sem a kormánynak - tette hozzá. Felhívta a figyelmet arra, hogy ugyan a parlamentet már feloszlatták, hogy június 5-én előre hozott választást tarthassanak a balkáni országban, az ellenzék ugyanakkor a választás bojkottját jelentette be, ami szintén nem használ Macedóniának. "A belpolitikai válság rossz fényt vet az országra, és lassítja az európai uniós, valamint NATO-s stratégiai célok elérését" - fűzte még hozzá a köztársasági elnök. 
    A macedón belpolitikai válság már a 2014-es választások után elkezdődött, amikor az ellenzék választási csalással vádolta meg a kormánypárti, jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) koalícióját, valamint Nikola Gruevszki miniszterelnököt. Ez éleződött tovább tavaly év elején, miután a miniszterelnök államcsínnyel vádolta meg Zoran Zaevet, az ellenzéki Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) elnökét. 
    Ezt követően Zoran Zaev közzétette Gruevszkinek és a kormány több magas rangú tisztségviselőjének illegálisan lehallgatott telefonbeszélgetéseit, amelyek a szociáldemokraták szerint azt bizonyítják, hogy az elmúlt években több választáson is csalt, és törvényellenesen hallgatta le több mint 20 ezer ember telefonját. Szkopjéban emiatt több tüntetést is szerveztek a kormány ellen, a válságot pedig csak uniós közvetítéssel lehetett megoldani. 
    A macedón államfő ennek az ügynek a gyanúsítottjait részesítette most kegyelemben.