Auguszta napja van. | 2024.03.29

Sobotka: fel kell készülni a migrációs útvonalak megváltozására

2016-04-12 14:37:17

 

Az Európai Uniónak és a NATO-nak is időben fel kellene készülnie az Európába irányuló migrációs útvonalak esetleges megváltozására -  jelentette ki Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök kedden Prágában, miután Heinz Fischer osztrák államfővel tárgyalt a kérdésről.  

 

    Heinz Fischer államfői mandátuma lejártával  kétnapos búcsúlátogatást tett Csehországban. 
    Sobotka szerint különösen az Olaszország és Líbia közti tengeri útvonalat kell ellenőrizni. A cseh kormányfő egy esetleges NATO-akciót is el tud képzelni ebben a térségben.  
    "Úgy tűnik, hogy hála a Törökországgal megkötött megállapodásnak, sikerült jelentősen lefékezni a migránsok beáramlását a török-görög határon át. Ez ugyan jó hír, de várható, hogy új migrációs útvonalak bukkannak fel" - mondta újságíróknak a cseh miniszterelnök. Úgy vélite, hogy az egyik jövőbeni migrációs útvonal Észak-Afrika és Olaszország között jöhet létre.  Miután ez nagyon valószínűnek tűnik, a huszonnyolcaknak fel kell készülniük erre az eshetőségre.
    "Az Észak-atlanti Szerződésnek erre fel kellene készülnie. Késznek kellene lennünk a Frontex megerősítésére az Olaszország és Afrika között elterülő tengeren. Talán jó lenne ott egy NATO-bevetést is előkészíteni, ha bebizonyosodik, hogy a migrációs átvonal Líbián keresztül Olaszország felé mozdult el" - fejtette ki Sobotka.
    A cseh miniszterelnök ugyanakkor megértését fejezte ki afelett, hogy Ausztria megkezdte az előkészületeket a Brenner-hágó hozzá tartozó részének a bekerítésére. Ez a hágó az Olaszország és Ausztria közti közlekedés szempontjából kulcsfontosságú. Bécs már korábban jelezte, hogy legkésőbb június elsejéig megszigorítja ennek a határszakasznak az őrzését.