Gedeon napja van. | 2024.03.28

Visszalépett a bukaresti főpolgármester-jelöltségtől a román liberálisok jelöltje

2016-04-11 19:20:00

 Korrupciógyanú miatt visszalépett a bukaresti főpolgármester-jelöltségtől Ludovic Orban képviselő, a román Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltje, miután eljárást indított ellene az ügyészség.

    Orbant hétfőn hívatták be a korrupcióellenes ügyészségre kihallgatásra, ez után ő maga jelentette be, hogy bírósági felügyelet alá helyezték. Közölte, hogy nem csak a főpolgármester-jelöltségről, hanem a liberális párt első alelnöki és a képviselőház alelnöki tisztségéről is lemond.
    Az ügyészség közölte, Orban főpolgármester-jelöltként és a liberális párt vezetőjeként 50 ezer eurót kért egy üzletembertől a nyári választási kampányra. A közlemény szerint Orban először március 1-jén vette fel a kapcsolatot az általa ismert üzletemberrel, majd személyesen is találkoztak, amikor a politikus közölte, hogy készpénzben 50 ezer euróra van szüksége. Az ügyészség szerint Orban azt is közölte az üzletemberrel, hogy a pénzt tovább kell adnia egy olyan személynek, aki két román televízióban vezető funkciót tölt be. A pénzért cserében a televízióban Orban választási kampányát népszerűsítették volna - állítják az ügyészek.
    A 2007 és 2008 között közlekedési miniszteri tisztséget is betöltő Orban a román parlamentben a második legnagyobb pártnak számító jobbközép liberálisok jelöltje volt a bukaresti főpolgármesteri tisztségre a június 5-i önkormányzati választáson. Orban már a liberálisok második jelöltje, hiszen korábban Cristian Busoit indították a kampányban. Őt végül maguk a liberálisok léptették vissza, miután a felmérések azt mutatták, hogy a román főváros lakói nem ismerik eléggé a fiatal politikust.
    Alina Gorghiu, a PNL társelnöke hétfőn közölte, hogy a liberálisok a lehető legrövidebb idő alatt új jelöltet állítanak versenybe.
    A bukaresti főpolgármesteri tisztségre a liberálisok mellett a legnagyobb parlamenti pártnak számító szociáldemokraták pályáznak eséllyel Gabriela Firea szenátor révén.
    Bukarest 2012-ben megválasztott hat kerületi polgármestere közül négy ellen indított eljárást a korrupcióellenes ügyészség, akárcsak Sorint Oprescu volt főpolgármester ellen.