Auguszta napja van. | 2024.03.29

Az utolsó számításokat végzik az állam és az EBRD képviselői

2016-04-10 12:58:00

  A magyar állam és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) képviselői a napokban végzik az utolsó számításokat az Erste Bank Hungary Zrt. egy részének megvásárlásáról; a tranzakcióval, amely várhatóan az idei második negyedév végén zárul, mindenki jól jár majd a bank elnök-vezérigazgatója szerint.

    Jelasity Radován, az MTI-nek adott nyilatkozatában kiemelte: az Erste Bank Hungary 2015-ös mérlegének auditált számai, illetve a 2016-2020-ig tartó időszakra szóló üzleti terv az alapja a bank vizsgálatának.
    Felidézte, hogy a tranzakció feltétele a bankadó további csökkentése, ezért az ügyletet június végén zárhatják, miután a parlament a 2017. évi költségvetéssel párhuzamosan elfogadja a jövő évi adótörvényeket, benne a bankadó további csökkentését. A tervek nem változtak, az EBRD és a magyar állam is 15-15 százalékban lesz tulajdonos az Erste Bank Hungary-ben - jegyezte meg Jelasity Radován.
    "Az utóbbi öt év nagyon érzékenyen érintette a bankot a különféle hitelintézeteket sújtó extra adók miatt, büszke vagyok arra, amit az Ersténél elvégeztünk, és büszke vagyok arra is, hogy a tulajdonosunk, az osztrák Erste Csoport mindvégig kitartott a magyar bankpiac mellett" - mondta.
    Az Erste Bank tavaly "egy szintet felfelé lépett" : a lakossági új hitel folyósításban az előző évhez képest közel 40 százalékos bővülést értek el, a nem teljesítő hitelállomány pedig jelentősen csökkent, bár a nettó kamatbevétel visszaesett és a nettó veszteség 72,6 millió euró (mintegy 22,5 milliárd forint) volt.
    A Citibank lakossági üzletágának akvizíciójával az évtized egyik legnagyobb banki tranzakcióját hozza tető alá az Erste, amelynek eredményeként egy megújult és még vonzóbb bank lesz - mondta Jelasity Radován. Hozzátette, hogy jól halad a Citibank lakossági üzletága beillesztésének előkészítése az Erstébe, az akvizíció mindenképpen növelni fogja a bevételeket.
    Kifejtette: a Citibank Magyarországon a lakossági üzletágban elsősorban a vagyonkezelésre koncentrált, a hitelezési tevékenységen belül pedig a hitelkártyákra és a személyi hitelekre, azaz "speciális játékos" a bankpiacon. Jelentős privátbanki betétekkel, és jó ügyfélkörrel rendelkezik, jól kiegészítve az Erste portfolióját. A privátbanki üzletág pedig az Erste hosszú távú stratégiájában prioritás. Az akvizíció eredményeként Magyarország második legnagyobb lakossági bankja jön létre, a hitelkártya portfolióját tekintve pedig piacvezető lesz az Erste.
    Az elnök-vezérigazgató beszámolt arról is, hogy a tranzakció egy fontos mérföldkövét elérték, ugyanis átvették a Cititől az úgynevezett direkt értékesítési  hálózatot, ezek az értékesítők a Budapesti Liszt Ferenc Repülőtéren már kizárólag az Erste-Wizz Air hitelkártyát árulják - sorolta.
    Jelasity Radován felidézte, hogy az Erste Bank az elmúlt években lakástakarék-pénztárat hozott létre, tavaly pedig saját jelzálogbankot alapított, amivel javult a hitelintézet finanszírozási képessége, és így a bank kiszámíthatóbb és előnyösebb hiteltermékeket tud kínálni ügyfeleinek.
    Az elnök-vezérigazgató megjegyezte, hogy a jelzálogkölcsönök és jelzáloglevelek lejáratainak összhangját erősítő új jegybanki szabályozás bevezetése után az Erste elsőként reagált a változásra és megalapította saját jelzálogbankját. "Abból indulunk ki, hogy azoknak a hitelintézeteknek is tudunk majd jelzálogleveleket eladni, melyek túl költségesnek tartották a saját bank alapítását" - emelte ki.
    "Megteremtettük a feltételeit a növekedésünknek, illetve annak, hogy 2016-ban végre nyereségesek legyünk, optimizmusunkat alátámasztja a folyamatosan javuló üzleti környezet, illetve a bankadó újbóli csökkentése is 2016-tól" - hangsúlyozta az Erste elnök-vezérigazgatója.