Auguszta napja van. | 2024.03.29

A magyar nyelv hete - Hétfőn kezdődik a rendezvénysorozat

2016-04-10 12:05:00

Hétfőn kezdődik a magyar nyelv hete rendezvénysorozata, az eseményeknek a nyelvújító Kazinczy Ferenc életéhez és munkásságához fűződő zempléni település, Sárospatak és a Széphalomban található Magyar Nyelv Múzeuma ad otthont - közölték a szervezők az MTI-vel.

    Felidézték: immár fél évszázada hagyomány, hogy minden év áprilisában egy héten át a magyar nyelv kerül a figyelem középpontjába. 1967-ben két kiváló nyelvművelő, nyelvész, Lőrincze Lajos és Grétsy László gondolata nyomán indult el a magyar nyelv hete rendezvénysorozata.
    Eleinte csak Budapesten, később már a vidéki városokban szerveztek anyanyelvi programokat és az ünnepi hét lassan országos, később a határokon átívelő mozgalommá terebélyesedett. Ma már nemcsak tudományos és ismeretterjesztő előadások, hanem versenyek, rendhagyó magyar órák és egyéb kulturális események színesítik az anyanyelvi rendezvények sorát a Kárpát-medencében.
    A hagyományok szerint minden évben a Magyar Nyelvápolók Szövetségének szervezésében az ország más-más megyéjében tartják a hivatalos megnyitót. Az idei, Fél évszázad az anyanyelv szolgálatában című - egyébként jubileumi, 50. - magyar nyelv hete rendezvénysorozatot két, a nyelvújító Kazinczy Ferenc életéhez és munkásságához fűződő zempléni településen, Sárospatakon és Széphalomban, a Magyar Nyelv Múzeumában tartják.
    A szervezők szándékai szerint a magyar nyelv hetéhez kapcsolódó kulturális rendezvények, tudományos előadások és más programok arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy egy nyelvközösség minden tagjának feladata az "ajándékul kapott" anyanyelv gazdagságának megismerése, szépségének megőrzése, mert így tudja méltó módon továbbadni azt a következő nemzedéknek.
    A hétfői és a keddi rendezvényen a hazai nyelvtudomány elismert szakemberei szólnak a nyelvhasználat legfontosabb kérdéseiről, a magyar nyelv jelenéről és jövőjéről, a nyelvművelésről, olyan témákról, amelyek az oktatással-neveléssel foglalkozókat nagyon szorosan érintik.
    Az ez évi magyar nyelv hete fővédnöke Áder János köztársasági elnök, támogatója a Nemzeti Kulturális Alap, Sárospatak és Sátoraljaújhely önkormányzata.