Auguszta napja van. | 2024.03.29

Szegedi Fidesz: migránsok betelepítésétől félnek a város egyik településrészén

2016-04-09 15:52:43

 

Migránsok betelepítésétől félnek az ott lakók Szeged egyik településrészén, Szeged-Szentmihályon - mondta Nógrádi Tibor, a Fidesz helyi elnöke szombaton a Tisza-parti városban.

 

    A kétezer-háromszáz lakosú településrészen a napokban elterjedt az az állítólag a "városházáról kiszivárogtatott hír", hogy a volt szentmihályi iskolában Botka László (MSZP) polgármester migránsokat kíván elhelyezni - mondta a körzet önkormányzati képviselői posztját is betöltő politikus rendkívüli sajtótájékoztatóján. Hozzátette: Szeged-Szentmihályon szinte mindenhol erről beszélnek.
    A hír elterjedése annak a felelőtlen, az emberekkel folytatott kommunikációt elhanyagoló politizálásnak a következménye, amely az elmúlt évtizedben jellemző Szegedre - hangsúlyozta az elnök.
    Az iskolát nyolc évvel ezelőtt minden előzetes bejelentés nélkül szüntették meg. Az ott élők azóta is szeretnék, ha újra indulhatna az oktatás. 2015 nyarán arra figyeltek föl, nagy mozgás van az épületnél, de erről semmilyen információt nem kaptak, csak később derült ki, a migránsokat segítő civilek használják raktárként az ingatlant - tudatta Nógrádi Tibor.
    A politikus szerint az emberek között terjedő félelemhez hozzájárul az is, hogy Botka László  nem hajlandó arra a kérdésre válaszolni, mi az álláspontja a kötelező betelepítési kvótáról. Ezért a képviselő felszólította a szocialista polgármestert, határolódjon el Martin Schulz, az Európai Parlament elnökének egy interjúban megjelent kijelentésétől, mely szerint Szeged, egy "elkötelezetten baloldali város, oda bármelyik menekültet el lehet küldeni".
    A szegedi városvezetés egy ügyben kiadott korábbi közleményében leszögezte, Martin Schulz tavaly áprilisban a menekülthullám tetőzése előtt járt a csongrádi megyeszékhelyen. A vele készült interjúban úgy említette Szegedet mint az emberséges, humánus, európai viselkedés mintapéldája. A közlemény szerint minden más magyarázat Szegedhez méltatlan és végtelenül ostoba lejáratási kísérlet. Azt feltételezni, hogy egy város polgármestere "külön alkut" tud kötni - nemzetközi egyezmények ellenére vagy azok figyelembevétele nélkül menekülteket letelepítéséről -, nemcsak teljes tájékozatlanságról, hanem "rendkívül primitív rosszindulatról" is tanúskodik - állt a közleményben.
    A Szegedma.hu portál pénteken helyi információkra hivatkozva azt írta: ha Szegedre migránsokat költöztetnek, egyebek mellett az üres Gárdonyi Géza utcai iskolaépületet alakíthatják át erre a célra. A polgármesteri hivatal cáfolta az értesülést.