Gedeon napja van. | 2024.03.28

Beiktatták a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend új magyarországi helytartóját

2016-04-09 15:43:33

 

Beiktatták Jungbert Bélát, a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend új magyarországi helytartóját. A szertartást Erdő Péter bíboros, a magyarországi helytartóság nagyperjele végezte szombaton a Budavári Nagyboldogasszony-, közismert nevén a Mátyás-templomban.

 

    A Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrendnek 22000 tagja van a világ 52 helytartóságában. A rend feladata, hogy támogassa és fejlessze a katolikus egyház vallási, kulturális és szociális tevékenységét és intézményeit a Szentföldön.  
    Erdő Péter a szertartáson kiemelte: a Szent Sír Lovagrend tagjait és minden keresztényt Jézus Krisztus személye köti össze, akinek volt szülőföldje, hazája, aki valóban meghalt és valóban föltámadt, és akinek "azért tiszteljük a sírját, mert üres". 
    "Jézus az, aki ma is követésére hív, és aki ma is ráirányítja a figyelmet a Szentföldre és az ott élő emberekre, akiknek szükségük van a segítségünkre és a tanúságtételünkre"  - fogalmazott a bíboros.
    A Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend alapítójaként a történetírók általában Bouillon Gottfried alsó-lotaringiai herceget említik, aki az első keresztes hadjáratot vezette, és akit a hadjárat résztvevői  választottak meg Jeruzsálem első keresztény királyának 1099-ben. A hagyomány szerint a herceg azzal a kikötéssel fogadta el a hatalmat, hogy nem viseli a királyi címet, mondván, "senki ne hordjon aranykoronát abban a városban, ahol Jézus töviskoronát viselt". A királyi cím helyett az Advocatus Sancti Sepulchri, azaz a Szent Sír Védelmezője címet vette fel.
    A lovagrend magyarországi jelenlétének első fennmaradt írásos bizonyítéka 1135-ből való. A rendszerváltozás után 1991-ben alapította újra Giuseppe Caprio bíboros-nagymester megbízásából Paskai László bíboros-nagyperjel és Csordás Eörs kanonok.
    Azóta 16 alkalommal vett fel soraiba dámákat és lovagokat, jelenleg 98-an vannak. A magyar helytartóság a nemzetközi programokban való részvétel mellett speciális feladatot is vállal: a papságra készülőket támogatja abban, hogy eljussanak a Szentföldre.
    A most beiktatott Jungbert Béla nyugalmazott ammáni nagykövet Tringer Lászlót váltotta a helytartói poszton.