Tivadar napja van. | 2024.04.20

Közel kétszáz középiskolás modellezi az Európai Parlament működését

2016-04-09 09:08:23

 Szombattól egy héten át közel kétszáz európai középiskolás modellezi Budapesten az Európai Parlament működését: az Európai Unió problémáira bizottsági és plenáris üléseken keresnek megoldást. A budamep16-ra érkező diákokat az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium, a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium és a Deutsche Schule Budapest látja vendégül - közölte az Eötvös Loránd Tudományegyetem az MTI-vel.

    A programot ismertető tájékoztató szerint az egyhetes rendezvényen az Európai Parlament működését modellezik: a problémákra bizottsági üléseken keresnek megoldást, majd egy formális lobbit követően az Országház Felsőházi üléstermében tartott, kétnapos plenáris ülésen vitatják meg a határozati javaslatokat. A 26 európai országból érkező diákok tíz különböző bizottságban foglalkoznak az Európai Unió egészét érintő problémákkal, így többek között migrációval, biztonságpolitikával, klímaváltozással, energiahatékonysággal és a nők jogaival is.
    Az Európai Parlament Modell (Model European Parliament, MEP) egy holland kezdeményezésű, összeurópai ifjúsági mozgalom, amelynek keretében 1994 óta rendeznek nemzeti, regionális és nemzetközi üléseket. A program célja, hogy a résztvevő diákok informális tanulás során gazdagodjanak kulturális, politikai és közéleti ismeretekkel. Az egyhetes szerepjáték során a résztvevők olyan ismeretekre tesznek szert, amelyek a hagyományos iskolai tanagyagból kimaradnak.
    A rendezvény megnyitóját hétfőn tartják, a plenáris ülés április 14-én kezdődik az Országgyűlés Felsőházi üléstermében, az európai és hazai diákokat Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi bizottságának elnöke és Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára köszönti. A plenáris ülés második napját Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős biztosa nyitja meg április 15-én.
    A rendezvény fővédnöke Áder János köztársasági elnök, védnöke Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Mezey Barna, az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektora, valamint számos európai ország magya