Auguszta napja van. | 2024.03.29

Budapesti hangversennyel kezdődnek szombaton a Bárdos Lajos Zenei Hetek

2016-04-08 18:14:50

Budapesti hangversennyel kezdődik szombaton a 40. Bárdos Lajos Zenei Hetek programsorozat, amelynek részeként június 19-ig kórustalálkozók és díszhangversenyek is várják a közönséget. 
A Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban szombaton a Bárdos Lajos Kamarakórus, az Országos Széchenyi Könyvtár Kórusa, a Budapesti Ifjúsági Kórus, a Gödi Gaude Vegyeskar, valamint a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Cantate Vegyeskara lép fel.
    Bárdos Lajos Missa Tertia című művét vasárnap a 10 órai szentmisén a Budavári Nagyboldogasszony-templomban adják elő el a fesztivál vendégkórusai, délben koszorúzást tartanak a Farkasréti Temetőben a zeneszerző síremlékénél. Ezen a napon is a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium ad otthont a kórushangversenynek, amelyen a Kispesti Vegyeskar, az Óbudai Kamarakórus, az esztergomi Balassa Bálint Vegyeskar, a kőszegi Concordia-Barátság Énekegyesület és a Fővárosi Kórus énekel - közölték a szervezők az MTI-vel. 
    Női- és férfikarok hangversenye lesz a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban április 15-én a Biatorbágyi Szakály Mátyás Férfikar, az Aszódi Női Kar, a Diósdi Női Kar és a Harmonia Női Kar közreműködésével.
    A Kárpát-medencei kórustalálkozó gálája április 16-án várja a közönséget a Pesti Vigadóban. Az esten a Pro Kultúra Füleki Férfikar (Felvidék), a Cantilena Kórus (Délvidék), a budapesti Wéber István Női Kar, a Koltói Kamarakórus (Erdély), a Mözsi Bartók Béla Női Kar és a csömöri Vox Voluptatis Kamarakórus lép színpadra.
    Bárdos Lajos halálának 30. évfordulója alkalmából ünnepi kórushangversenyt rendez április 23-án Kiskunfélegyháza, ahol a Kiskunfélegyházi Zenebarátok Kórusát, a Bárdos Lajos Kamarakórust és a Szentesi Bárdos Lajos Vegyeskart hallhatja a közönség.
    Az "Éneklő Ifjúság" díszhangversenyt április 30-án a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban rendezik, míg május 8-án a Zugligeti Kórus, a Vox Hungarica Női Kar, a Hylarion Énekegyüttes, a Pataky Női Kar és a Prelude Vegyeskar műsora hallható a Zugligeti Szent Család-plébániatemplomban.
    A május 16-i ünnepi kórushangversenyen mások mellett a Pro Fun Kórus, az AedifiCantés Kórus, az Arte Semplice Kamarakórus és a Gesualdo Kamarakórus előadásában csendülnek fel a művek a budai Ciszterci Szent Imre-plébániatemplomban. A Tolnai Kulturális Központ és Könyvtárban május 20-án "Éneklő Ifjúság" díszhangversenyt, május 22-én pedig ünnepi hangversenyt rendeznek.
    Megalakulásának 30. évfordulója alkalmából jubileumi hangversenyre várja a közönséget a Bárdos Lajos Kamarakórus Kempelen Tünde vezényletével a budavári városházán május 28-án.
    Solymáron június 3-án kórushangversenyre, a délvidéki Temeriben június 4-én "Éneklő Ifjúság" hangversenyre, Turán június 12-én népzenei- és kórustalálkozóra invitálják az érdeklődőket. A programsorozat a Bárdos Lajos Kamarakórus salzburgi vendégszereplésével zárul június 19-én. 
    Az eseménysorozatot a Bárdos Lajos Zenei Hetek Kórus- és Ifjúságnevelési Alapítvány, valamint a Bárdos Lajos Kamarakórus szervezi Bárdos Lajos (1899-1986) Kossuth-díjas zeneszerző, karnagy előtt tisztelegve.