Auguszta napja van. | 2024.03.29

Újabb öt offshore vállalatot találtak Porosenko tulajdonában

2016-04-08 10:25:00

 Ukrán oknyomozó újságírók újabb öt offshore vállalatra bukkantak, amelyeket állítólag Petro Porosenko jelenlegi elnök használt korábban adóelkerülésre. Az ukrán Szabadság rádió pénteki híradása szerint 2003-ban büntetőeljárás is indult az ügyben.

    Az államfő Ukrprominveszt vállalatcsoportjához tartozó offshore cégek ellen még Leonyid Kucsma elnöksége idején indult eljárás, amikor Porosenko ellenzéki politikus volt. A rádió újságíróinak olyan nyomozati anyagok kerültek a birtokukba, amelyekből az olvasható ki, hogy az államfő üzleti struktúrájában 2001-ben megjelent és máig létező Agroprodimpex vállalat több ukrajnai cég adójának minimalizálásában működött közre. A gyanú szerint mintegy 25 millió hrivnya, mostani árfolyamon csaknem 263 millió forint adó befizetése maradt el.
    Az ukrán hatóságok annak idején az Interpolhoz fordultak azzal a kéréssel, hogy külföldi nyomozók is kapcsolódjanak be annak a - legalább - öt offshore cégnek a vizsgálatába, amelyek különböző időszakokban az Agroprodimpex vállalathoz tartoztak. A rádió felsorolása szerint az Egyesült Államok Delaware államában bejegyzett Agroprodimrex Corp., a ciprusi Agroprodimrex Cyprus Limited és Willenhall Traiding Limited, valamint a brit Man szigeten bejegyzett Fairdrook Enterprises Limited és a panamai Ukrprovinvest Holding Limited.
    A bűnügyi eljárást azonban 2004-ben lezárták, bíróság elé nem került az ügy.
    A hét elején vált ismertté, hogy az ukrán elnök neve is szerepel az offshore cégekről és tulajdonosaikról a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodából kiszivárgott listán. Az államfő a tulajdonában lévő Roshen édesipari vállalat aktívumainak szerkezetátalakítására három offshore vállalatot hozott létre. Porosenko magyarázata szerint csak azért kellett offshore cégeket alapítania, hogy a tulajdonában lévő Roshen édesipari vállalatot eladja, miután más módon nem talált rá vevőt. Cáfolja azt, hogy ezen vállalatokat adófizetés elkerülésére használta volna.
    A Rothschild cégcsoport csütörtökön megerősítette, hogy valóban kötött Porosenkóval januárban úgynevezett "vak bizalmi" szerződést a Roshen édesipari vállalat irányításáról. A cégcsoport hangsúlyozta, hogy a bizalmi megállapodás - amely alapján Porosenkónak a továbbiakban semmiféle beleszólása nincs a Roshen cégnél hozott döntésekbe - olyan nemzetközi szabványok mintájára készült alapul, amelyeket olyan politikusok esetében alkalmaznak, akiknek át kell adniuk vagyonuk kezelését arra az időre, amíg hivatali idejüket töltik.