Auguszta napja van. | 2024.03.29

Átadták az ország első közösségi felsőoktatási képzési központját Hatvanban

2016-04-07 11:18:15

Felavatták Magyarország első közösségi felsőoktatási képzési központját csütörtökön Hatvanban, ahol villamosmérnöki alapképzés, valamint nemzetközi gazdálkodási felsőoktatási szakképzés indul szeptemberben.
Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) oktatási államtitkára köszöntőjében rámutatott: a képzési központ a hatvani önkormányzat, a Budapesti Gazdasági Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a hatvani Robert Bosch Elektronika Kft. és a kormány együttműködése nyomán jött létre.
    Közölte, a közösségi felsőoktatási képzési központok létrehozását a felsőoktatási törvény tavaly szeptemberi módosítása tette lehetővé, amely elsősorban a felsőoktatási helyektől távol lévő, erős elvándorlással sújtott területeken kínál képzési lehetőséget, ezáltal pedig esélyt a fiatal szakemberek megtartására.
    Magyarország a francia, illetve német mintát követve alakította ki saját rendszerét, amely szerint egy meglévő felsőoktatási intézmény viszi el a képzését olyan régiókba, ahol azt a közösség igényli. Azaz nem önálló intézményről, hanem együttműködési formáról van szó.
    Az államtitkár felidézte: egy évvel ezelőtt a hatvani Robert Bosch Elektronika Kft. vezetőivel folytatott tárgyalások során került szóba, hogy miként tudnák a fiatal szakembereket a városhoz kötni. Hatvannak ugyanis ugyanaz az előnye, mint a hátránya: Budapest közelsége - mondta.
    Hozzátette, a közösségi képzési központ magába foglalja a helyi önkormányzatot, a helyi vállalatokat és vállalkozókat, együttműködésük célja pedig az, hogy megjelenhessen helyben a felsőoktatási képzés.
    Sándorné Kriszt Éva, a Budapesti Gazdasági Egyetem rektora arról beszélt, a felsőoktatás küldetése, hogy Budapesten kívül minél több helyen biztosítsa a felsőfokú tanulmányokhoz hozzáférés lehetőségét.
    Józsa János, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora kijelentette: mostantól Hatvan is része az európai felsőoktatási térnek.
    A Robert Bosch Elektronika Kft. vezetői - Volker Schilling gazdasági és Roger Seemeyer műszaki ügyvezető igazgató - egyebek mellett arról szóltak, hogy komoly munkaerőhiányban szenved a mérnökpiac, egy közelmúltbeli tanulmány szerint mintegy 20 ezer mérnök hiányzik. Ez azonban nemcsak Magyarországra igaz, hanem számos más európai országra, így Németországra is.
    Az eseményen elhangzott: a gazdasági növekedés rugalmas oktatást, képzést feltételez. Azaz olyan oktatásra van szükség, amely képes azonosulni a követelményekkel, a versenyképességbeli különbséget a tudás és a kompetencia mutatja meg. 
    Horváth Richárd (Fidesz-KDNP), Hatvan polgármestere azt mondta, hogy eddig is jelentős eredményeket hozott a városnak a Bosch céggel való együttműködés. Kiemelte: a tanulmányaikat a közösségi felsőoktatási képzési központban elvégző hallgatók ugyanolyan diplomát kapnak, mintha Budapestre járnának tanulni.