Auguszta napja van. | 2024.03.29

Titanic Filmfesztivál - Ma kezdődik a seregszemle

2016-04-07 06:06:00

 

Negyvenkét külföldi és magyar film szerepel a ma kezdődő 23. Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon, amelynek versenyprogramjában az idén kilenc filmet, köztük kanadai és kínai alkotást láthatnak az érdeklődők április 16-ig Budapesten.

 

    A világ minden tájáról érkező, különböző műfajú és témájú filmeket tíz napon át játsszák az Urániában, a Toldi, Puskin és Sugár moziban, valamint az A38 hajón.
    Az alkotásokat a versenyprogramon kívül a Fesztiválkedvencek, az Amerikai függetlenek, az Ázsiai szelek, A sötét oldal és a Filmdokk szekciókban mutatják be, de lesznek rövidfilmek is.
    A fesztivál Martin Butler és Bentley Dean munkájával, a Tanna című filmmel veszi kezdetét az Urániában, az ausztrál alkotás egy ősi csendes-óceáni törzs világát mutatja be.
    A világ filmterméséből a Házi gondozás című cseh, a Mindennapi életünk című boszniai, az Apa és lánya című ausztrál, a Démonok című kanadai, a Verem az erdőben című belga-brit, a Sárvirág című lett, az Ami a sötétben rejlik című kínai, az Evolúció című francia és az Aloys című svájci produkció verseng a fesztivál fődíjáért. 
    A díjakat április 15-én az Uránia moziban adják át, az utolsó napon, 16-án ismétlő vetítéseket tartanak.
    Az idei zsűri tagja Balsai Móni színésznő és Reisz Gábor filmrendező, a testület elnöke Hrönn Marinósdóttir, a Reykjavíki Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója lesz.
    A Titanic idén is vendégül látja a fesztivál válogatásában bemutatott filmek alkotóit köztük Nicole Horányit, a Motley törvénye című film rendezőjét, Renars Vimbát, a Sárvirág című film alkotóját, Ines Tanovicot, a Mindennapi életünk producerét, Alena Mihulovát, a Házi gondozás című film rendezőjét, valamint Yichun Wangot az Ami a sötétben rejlik című film alkotóját.
    Kiemelt vetítésén láthatják a nézők Fliegauf Bence Liliom ösvény című filmjét. A Titanic hivatalos reklámspotja Bucsi Réka LOVE című animációs rövidfilmjének egy részlete. 
    A teljes program a www.titanicfilmfest.hu honlapon érhető el.