Auguszta napja van. | 2024.03.29

Berlin szerint jó irányba halad az EU-Törökország megállapodás végrehajtása

2016-04-06 18:04:25

Az első napok tapasztalatai alapján jó irányba halad a menekültválság kezeléséről kötött EU-Törökország megállapodás végrehajtása, és nem meglepő, hogy egyelőre nem szállítanak vissza senkit a görög szigetekről Törökországba - mondta szerdán Berlinben a német kormány szóvivője.
Steffen Seibert tájékoztatóján kiemelte: a folyamatok kedvező alakulását jelzi, hogy a megállapodás hatályba lépése előtti időkhöz képest kevesebben kelnek át illegálisan Törökországból az Égei-tengeren fekvő görög szigetekre. Ez azt mutatja, hogy van esély az embercsempészek "embertelen, hullákon átgázoló" üzletének felszámolására, és arra, hogy az EU és Törökország egy emberséges és legális megoldással váltsa fel a bűnözők üzleti modelljét.
    Hozzátette, hogy az előírásoknak mindenben megfelelő menedékjogi eljárások lefolytatásához idő kell, így meglehet, hogy a következő időszakban is előfordulhat, hogy lesznek napok, amikor nem szállítanak vissza elutasított menedékkérőket Törökországba. Ez azonban előre látható fejlemény volt - fejtette ki a kormányszóvivő. Hangsúlyozta, hogy a megállapodás végrehajtása "nem akadozik", a munka a terveknek és a nemzetközi menekültügyi szabályoknak megfelelően halad. 
    A szövetségi belügyminisztérium szóvivője, Tobias Plate hozzátette: minden szakértő arra számított, hogy a görög szigetekre átkelő emberek előbb-utóbb menedékjogi kérelem beadásával próbálják majd hátráltatni visszatoloncolásukat. Elmondta, hogy a hét végére százra emelkedik a görög szigeteken a helyi hatóságok munkáját támogató német rendőrök száma, és a napokban küldenek 30 tolmácsot is.