Auguszta napja van. | 2024.03.29

Időjárás-jelentés

2016-04-06 14:45:59

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:
    
    Várható időjárás az ország területén csütörtök estig:

    Sok lesz a napsütés, de az időszakosan megjelenő fátyolfelhők mellett időnként erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés. Szerdán az Alpokalján, valamint az Északi-középhegység térségében, csütörtökön elszórtan zápor, esetleg zivatar is kialakulhat. Éjszakára mérséklődik a légmozgás, csütörtökön élénk északkeleti szél valószínű. Átmeneti szélerősödés zivatarban lehet.

    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 12 fok között alakul.
    A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 18 és 26 fok között valószínű, északnyugaton várható a 20 fok alatti csúcsérték.

Időjárási helyzet Európában:

    Európát időjárási szempontból egy Észak-Skandináviától a Germán-Lengyel-alföldön, az Alpokon át egészen Észak-Afrikáig húzódó frontrendszer szeli ketté. A front mögötti területeken hűvös az idő, a változó felhőzet mellett többnyire 12 és 18 fok közötti a hőmérséklet, de a Brit-szigetek északi felén néhol a 10, a Skandináv-félsziget nyugati felén helyenként az 5 fokot sem éri el a csúcsérték. Ugyanakkor a front előtt meleg levegő áramlik, amely a sok napsütéssel jóval az átlagos fölé emeli a hőmérsékletet a közép-európai térségben, illetve a Balkán-félszigeten. Kedden a kontinensen a legmelegebbet, 32 fokot Bosznia-Hercegovinában mérték. A szárazföld leghidegebb része viszont az Ural előtere, ahonnan még havazást is jelentenek, és a maximum hőmérséklet 0 és +4 fok közötti. Csütörtök estig a Kárpát-medence időjárását a nyugati frontrendszer közelsége határozza meg. Egyelőre még a medence nagyobb része felett meleg a levegő, de időnként már nedvesebb léghullámok is érintik térségünket, jelentősebb változás péntektől valószínű.