Auguszta napja van. | 2024.03.29

Francia miniszter: az OECD nyilvánítsa Panamát adózási kérdésekben nem együttműködő országnak

2016-04-06 13:13:00

 Franciaország felkéri a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetet (OECD), hogy nyilvánítsa adózási kérdésekben nem együttműködő országnak Panamát a világ leggazdagabbjainak pénzügyi titkait megszellőztető offshore-botrányt miatt - jelentette be Michel Sapin francia pénzügyminiszter szerdán.

    Az Europe1 francia kereskedelmi rádióban a politikus úgy fogalmazott: "az OECD-nek össze kell ülnie, hogy ugyanazt a döntést, amelyet Franciaország meghozott, az összes érintett ország meghozza".
    "Nem szabad, hogy egyedül maradjunk. Általános fellépés szükséges. Panama nem fog megfélemlíteni senkit" - tette hozzá Michel Sapin.
    "Sajnos Panama egy kicsit hozzászokott ahhoz, hogy oda-vissza közlekedjen, megjátssza a kedvest, aztán megint keménykedjen. Ez nem mehet tovább" - hangsúlyozta a francia pénzügyminiszter.
    Arra, hogy Panama Franciaországgal szemben gazdasági szankciókat helyezett kilátásba, Michel Sapin azt válaszolta, hogy "nem ijedt meg".
    Franciaország kedden jelentette be, hogy visszahelyezi Panamát az adóügyi területen nem együttműködő országok listájára, annak minden következményével együtt azokra nézve, akik tranzakciókat kezdeményeznek vele. A listáról Franciaország 2012. január 1-én vette le Panamát, miután a panamai hatóságok aláírták az adóelkerülés elleni küzdelemről szóló egyezményt.