Auguszta napja van. | 2024.03.29

Megdőlt a napi melegrekord a fővárosban

2016-04-05 19:29:00

 

Megdőlt a napi melegrekord a fővárosban kedden délután: 26,4 Celsius-fokig emelkedett a hőmérséklet - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján.

 

    Mint írták: mostanáig 1946-ban volt a legmelegebb a fővárosban az április 5., akkor 25,9 fokot mértek. Most Újpesten és Pestszentlőrinc-külterületen ugyanilyen hőmérsékletet mértek. Ennél viszont fél fokkal melegebb volt Budapest-belterületen, így az új fővárosi április 5.-i legmagasabb maximumhőmérsékleti rekord: 26,4 fok.
    Keddre virradóra a napi országos legmagasabb minimumhőmérsékleti rekord is megdőlt. Balatonedericsen a leghidegebb órában is csaknem 17 Celsius-fokot mértek.
    A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint szerdán viszont egy front hatására főként az északnyugati területre néhány fokkal hűvösebb levegő áramlik. Délkeleten még marad a nyárias meleg, északon, északnyugaton viszont mérséklődik a felmelegedés, de - mint írták - még így sem süllyed az április eleji átlag alá. Szerdán a legalacsonyabb hőmérséklet 7-14 fok között alakul. A legmagasabb hőmérséklet 18-27 fok között valószínű: a 20 fok alatti maximum északnyugaton, a 25-27 fok délkeleten várható. Az Alpokalján, valamint az Északi-középhegység térségében zápor, néhol zivatar is kialakulhat. Emellett az ország nagy részén megerősödhet a légmozgás, a Dunántúl északi felén egy-egy viharos széllökés is lehet.