Auguszta napja van. | 2024.03.29

Emmi: egyszerűbb lesz a rezidensösztöndíjak kifizetésére vonatkozó eljárás

2016-04-05 15:06:54

 

Az egészségügyért felelős államtitkárság jogszabálytervezetet készített elő, amelynek elfogadását követően a rezidensösztöndíjak kifizetésének ideje jelentősen rövidülhet. 

 

    Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egészségügyért felelős államtitkársága az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írta, a fiatal orvosok itthon tartása érdekében működtetett rezidensi ösztöndíjak kifizetésének menete jogszabály szerint meghatározott, az Emmi azonban javaslatot tesz a kifizetések lassulását okozó bürokrácia csökkentésére a kifizetéseket végrehajtó Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ (ENKK), a Magyar Rezidens Szövetség és az államtitkárság egyeztetéseinek hatására. 
    Kiemelték, a kormány célja az, hogy a fiatal orvosok itthon tartását jelentős eredménnyel segítő program technikailag is zökkenőmentesen működjön, és az ösztöndíjasok fennakadások nélkül juthassanak hozzá a kormányzati támogatáshoz.
    A Magyar Nemzet keddi számában írt arról, hogy hónapokat késik a szakorvosjelölteknek járó Markusovszky-ösztöndíj utalása. A lap cikke szerint egy szakorvosjelölt most petíciót indított, mert négy-öt hónapot is csúszik az ösztöndíj kiutalása. Kokas Bálint a lapnak hangsúlyozta, a rezidensek megélhetése az ösztöndíjtól függ, és bár a teljesítési igazolásokat időben leadják, a pénz nem érkezik meg.
    Sipka Balázs, a rezidensszövetség elnöke a lapnak elmondta, már decemberben jelezték az egészségügyi államtitkárságnak, hogy probléma van, azóta tárgyalnak a megoldásról. Remélhetőleg hamarosan kihirdetik azt a jogszabályváltozást, amely kiküszöböli a hibát - tette hozzá.
    Az államtitkárság emlékeztetett arra, hogy a rezidenstámogatási program ösztöndíjait évente hirdetik meg. A jelenlegi jogszabályok szerint a nyertes pályázókkal az ENKK szerződést köt, ez tartalmazza az ösztöndíj utalásával kapcsolatos jogokat és kötelezettségeket. Az ösztöndíjakat a szakképzés teljesítésével egyidejűleg, utófinanszírozásban folyósítják. Ennek feltétele, hogy a rezidens a jelenléti ívét a képzőhelynek leadja, továbbá az ösztöndíj-nyilvántartáshoz kapcsolódó elektronikus felületen a képzőhely és az egyetem is havonta igazolja a szakképzés teljesítését. A beérkezett adatokat az ENKK hetente vizsgálja, így azoknak a rezidenseknek, akiknek a szakképzését koordináló egyetem - a hónapban bármely napon - igazolja az ösztöndíj jogosultságát, hetente gondoskodik az utalás kezdeményezéséről. A nem időben vagy nem megfelelően leadott igazolások hátráltatják az ösztöndíjutalás kezdeményezésének folyamatát. 
    Hozzátették: hatodik éve működik a szóban forgó támogatási program, amely jelenleg öt ösztöndíjtípust tartalmaz, ezek nettó 100, 150, illetve 200 ezer forint többletjövedelmet biztosítanak a programban résztvevőknek. A programba eddig már több mint 3400 fiatal szakorvos és szakgyógyszerész kapcsolódott be. 
    A kormány a szakorvos és szakgyógyszerész-jelöltek itthon tartása érdekében meghirdetett ösztöndíjpályázatra eddig csaknem 5 milliárd forintot biztosított - írta az Emmi.