Csongor napja van. | 2024.04.16

Újabb határidővel ismét igényelhető a szakorvosi támogatás

2016-04-05 12:42:08

 

Idén március 30-tól április 20-ig az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) lehetőséget biztosít újabb szakorvosi támogatási igénylések leadására - tájékoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egészségügyért felelős államtitkársága kedden az MTI-t.

 

    A közleményben emlékeztettek arra, hogy a szakorvosok támogatása érdekében az idei évben új támogatási formát vezettek be, amelynek lényege, hogy a szakvizsga megszerzése után a frissen szakvizsgázott orvosok legfeljebb 5 évig bruttó 151 ezer forint támogatásban részesülhetnek. A szakorvosok támogatására a szakvizsga megszerzését követő öt évig az szerezhet jogosultságot, aki a rezidenstámogatási program ösztöndíjaiban részesült, vagy nem részesült ugyan az ösztöndíjban, de az első szakorvosi vagy kórházi-klinikai szakgyógyszerészi szakvizsgáját 2015. augusztus 31-e után szerezte meg. További feltétel, hogy a pályázó a szakvizsga megszerzését követően Magyarországon, közfinanszírozott ellátás keretében teljes munkaidős foglalkoztatás mellett végezzen egészségügyi tevékenységet. 
    Az Emmi felhívta a figyelmet arra, hogy a támogatás nem automatikus, azt az OEP-hez külön benyújtott igénylés alapján kaphatják meg a jogosultakat foglalkoztató egészségügyi szolgáltatók.
    A tavaly december 10-ei igénylési határidő lejártáig benyújtott igénylések alapján már 357-en kapják a támogatást. Tekintettel a jelentős számú érintettre és a támogatásra jogosult foglalkoztatotti kör adatainak időközben bekövetkezett változásaira (például a márciusig letett szakvizsgára), az OEP lehetőséget biztosít új támogatási igénylések leadására március 30. és április 20. között.
    A közleményben kiemelték azt is, hogy a jogosultsági feltételek fennállása esetén az igénylés visszamenőleges, így a későbbi igényléssel nem éri hátrány a jogosultakat, az ötéves jogosultsági időszak tehát nem fog rövidülni. A visszamenőleges időszakra járó támogatásokat egy összegben fizetik ki. 
    Azok a szolgáltatók, amelyek korábban nem nyújtottak be igénylést foglalkoztatottjaikra vonatkozóan, előzetes regisztráció után pótolhatják azt a fent jelzett időpontig.