Emma napja van. | 2024.04.19

Jagland: a lengyel alkotmánybíróság ügyében kompromisszumkeresésre van szükség

2016-04-04 19:23:00

 A lengyel alkotmánybíróságot megbénítja a körülötte kialakult patthelyzet, ezért kompromisszumkeresésre van szükség, s ez a folyamat elkezdődött - értékelte hétfőn varsói sajtóértekezletén Thorbjörn Jagland, az Európa Tanács (ET) főtitkára. Hozzátette ugyanakkor, hogy ha a patthelyzetet nem oldanák meg, az a strasbourgi székhelyű emberi jogi bírósághoz benyújtandó panaszok sorával járhatna.

    Az emberi jogok tiszteletben tartását ellenőrző ET főtitkára kétnapos látogatáson tartózkodik Varsóban, hogy politikai vezetőkkel és a civil szervezetek képviselőivel megbeszéléseket folytasson a lengyel alkotmánybíróság helyzetéről, valamint a folyamatban lévő közmédia-reformról is.
    A látogatásra azután kerül sor, hogy március közepén az ET alkotmányjogi szakértői testülete, a Velencei Bizottság jelentést adott ki a lengyel alkotmánybíróság helyzetéről, megállapítva többek között, hogy az alkotmánybíróságról szóló törvénynek az utóbbi hónapokban elfogadott módosításai csökkentik a bíróság munkájának hatékonyságát és aláássák a lengyelországi demokráciát, jogállamiságot és az emberi jogok érvényesülését. A bizottsági jelentés az előző, a Polgári Platform (PO) vezette kormányt, valamint a Jog és Igazságosságnak (PiS) tavaly november óta kormányzó kabinetjét egyaránt felelőssé teszi a fennálló helyzetért.
    "Az alkotmánybírósági patthelyzetet meg kell oldani, mert a testület működésképtelensége sérti a hatalom hármas felosztásának elvét" - szögezte le Jagland, utalva arra, hogy a 15 tagú taláros testületnek csak 12 aktív tagja van, miután Andrzej Duda elnök tavaly ősszel nem iktatta be a PO kormánytöbbsége által - a PiS szerint alkotmányellenesen - megválasztott öt bírót, feleskette viszont a PiS kormányra kerülését követően megválasztott öt bírót, akik közül azonban az alkotmánybíróság csak kettőnek engedte meg, hogy bekapcsolódjon munkájába.
    Az ET főtitkára úgy értékelte, hogy ha a patthelyzetet nem oldják meg, az a strasbourgi székhelyű emberi jogi bírósághoz benyújtandó panaszok sorával járhatna. Megjegyezte ugyanakkor: az általa vezetett ET nem készül arra, hogy ez ügyben Lengyelországot a strasbourgi bíróság elé vigye.
    "A legjobb út a parlamenti megoldás" - hangsúlyozta Jagland, hozzátéve: a hétfői varsói találkozások során úgy értesült: a lengyel kormánypárt már kezdeményezte az ezirányú lépéseket.
    Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke múlt héten az ellenzéki pártok elnökeivel tárgyalt az alkotmánybírósági válság megoldásáról, és bejelentette: a szejm új alkotmánybírósági törvény kidolgozásához kezd hozzá. Munkáját elkezdte a lengyel házelnök által felállított szakértői bizottság is, mely a Velencei Bizottságnak a lengyel alkotmánybíróságról szóló véleményét figyelembe véve javaslatokat dolgoz ki a helyzet kezelésére.
    A sajtóértekezlet után Jagland még Andrzej Duda államfővel, valamint Beata Szydlo miniszterelnökkel találkozik.
    A lengyel alkotmánybíróság helyzetéről kedden Varsóban az Európai Bizottság első alelnöke, Frans Timmermans is tárgyal.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
08:59
- Mezőgazdasági gépbe szorult világháborús gránátot hatástalanítottak a tűzszerészek
MTI hírfelhasználó