Gedeon napja van. | 2024.03.28

Április végéig kell kidolgozni az egységes állami turizmusfejlesztési koncepciót

2016-04-04 10:36:15

 

Április végéig kell kidolgoznia a nemzeti fejlesztési miniszternek az egységes állami turizmus-fejlesztési koncepciót és támogatási rendszert, miután a turizmussal és a vendéglátással kapcsolatos állami feladatok, köztük a Magyar Turizmus Zrt. feletti tulajdonosi jogok gyakorlása az NFM-hez kerül.

 

    A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatban a kormány felhívja a Miniszterelnökséget vezető miniszter, a nemzetgazdasági minisztert, és a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy gondoskodjanak a szükséges jogszabály-módosítások előkészítéséről, és a további szükséges intézkedések megtételéről.
    A kormány a turisztikai állami feladatok, valamint a Magyar Turisztikai Ügynökség tevékenységének koordinálására kormánybiztost nevez ki. A kormánybiztos tevékenységét a miniszterelnök a nemzeti fejlesztési miniszter útján irányítja, a kormánybiztos tevékenységének segítésére a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban szervezeti egység nem jön létre, a kormánybiztos tevékenységének támogatását a Magyar Turisztikai Ügynökség szervezeti keretei között biztosítják.
    A Miniszterelnökséget vezető miniszter, a nemzetgazdasági miniszter, valamint a nemzeti fejlesztési miniszter feladatul kapta, hogy intézkedjenek a turisztikai fejlesztésekkel összefüggésben rendelkezésre álló európai uniós források felhasználását támogató intézményrendszer átalakításáról április 30-ig.
    Az érintett minisztereknek a  turisztikai intézmény- és támogatási rendszer átalakításával összefüggésben felül kell vizsgálniuk a  Balaton Területfejlesztési Koncepció (2014-2030) és a Balaton Területfejlesztési Stratégiai Program elfogadásáról, valamint a  Balaton Kiemelt Üdülőkörzet területén a 2014-2020-as uniós és hazai forrásokból megvalósuló beruházásokról szóló kormányhatározatban meghatározott ágazati feladataik haladását.
    Az érintett minisztereknek a rendelet értelmében javaslatot kell tenniük a 2014-2020-as uniós és hazai forrásokból megvalósuló beruházásokról szóló kormányhatározat egységes turizmusszakmai szempontok érvényesítése érdekében történő módosítására, hogy a program turisztikai elemeinek kialakításában a kormánybiztosnak egyetértési jogot biztosítanak.
    Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője márciusban a siófoki hajózási szezonnyitón bejelentette: a kormány döntött arról, hogy az idegenforgalom fejlesztését az eddigi bürokratikus út helyett egy új ügynökség fogja össze a jövőben, és kormánybiztost neveznek ki a területre. A kormánybiztos feladata lesz Magyarország turizmusának, idegenforgalmának stratégiai fejlesztése, márkák brandek kiépítése - tette hozzá.
    A kormány a turizmus irányítását jelenleg a Nemzetgazdasági Minisztérium Gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért Felelős Államtitkárságához rendelten a turizmusért felelős helyettes államtitkáron keresztül látja el. A tárca háttérintézménye a Magyar Turizmus Zrt., amely a magyar állam tulajdonában lévő nemzeti turisztikai marketingszervezet. A Magyar Turizmus Zrt. feletti tulajdonosi jogot a Nemzetgazdasági Minisztérium gyakorolja.