Auguszta napja van. | 2024.03.29

Szerb miniszterelnök: Belgrád megvédi a koszovói szerbek érdekeit

2016-04-04 06:03:44

 Csak egy erős Szerbia tudja megvédeni a koszovói szerbek érdekeit, és Belgrád továbbra is minden módon segíti az ott élőket - jelentette ki Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök vasárnap koszovói látogatása alkalmával.

    A szerb kormányfő vasárnap pártja, a Szerb Haladó Párt (SNS) választási kampánya keretében látogatott el néhány, többségében szerbek lakta koszovói településre. Az április 24-i előre hozott parlamenti választások kampányában ezúttal a politikusok nem foglalkoznak kiemelten Koszovó helyzetével, ám a kampány során a legtöbb pártvezető, illetve vezető politikus általában ellátogat Koszovóba.
    Koszovó 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, Belgrád azonban ezt továbbra sem hajlandó elismerni, így a választási kampányt az egykori déli, főként albánok lakta tartományra is kiterjesztik.
    A szerb kormányfő látogatását megelőzően, vasárnap hajnalban kézigránátot dobtak, valamint automata fegyverből rálőttek a koszovói Zubin Potokban arra a sportcsarnokra, ahol néhány órával később az SNS választási rendezvényét tartották. A szerb miniszterelnök kijelentette, hogy nem ijedt meg a támadástól, és nem halasztotta el programját.
    A rendőrség fokozta a biztonsági intézkedéseket, nem sokkal később pedig Aleksandar Vucic közölte: tudomására jutott, hogy a támadást koszovói szerbek követték el. A kormányfő azt üzente nekik: azért is küzdeni fog, hogy ők és családjuk is Koszovóban maradhasson, és "Isten bocsássa meg nekik tettüket".