Auguszta napja van. | 2024.03.29

Sportcsarnokban fogadja Törökország az első visszatoloncolt menekülteket

2016-04-02 17:10:00

Az Égei-tenger partján fekvő Dikili város fedett sportcsarnokában fogadja Törökország a Görögországból visszatoloncolt első menekülteket április 4-én, hétfőn - jelentette az Ihlas török hírügynökség szombaton.
 A külföldi sajtó képviselői már meg is érkeztek a helyszínre.
    A településen nem készült el a korábban tervezett fogadóközpont, így átmenetileg ez az épület szolgál a visszaérkező migránsok ügyeinek intézésére. A hatóságok ujjlenyomatot vesznek tőlük, rögzítik személyes adataikat, valamint ideiglenes tartózkodási engedélyt is adnak nekik, mielőtt repülőgéppel Adanába, majd délkelet-törökországi menekülttáborokba - vagy, ha kérik, előző lakhelyükre - küldik őket.
    A török parti őrségtől és az Európai Unió határvédelmi ügynökségétől (Frontex) szerzett információira hivatkozva a német Deutsche Welle (DW) török nyelvű kiadása internetes oldalán szombaton arról írt, hogy jövő hét szerdáig két hajóval mintegy 750 olyan illegális bevándorlót szállítanak a szemközti Leszbosz szigetről Dikili kikötőjébe, akik Görögországban nem nyújtottak be menedékkérelmet.
    A DW értesülése szerint a lehetséges feszültség megelőzése céljából szigorú biztonsági óvintézkedések keretében minden egyes migránsra egy rendőr fog felügyelni. A visszaszállítás helyi idő szerint délelőtt 10 órakor kezdődik - olvasható a szövegben.
    Eközben készül a fogadóközpont a nyugati-törökországi Cesme városában is. A menekülteket itt a görög Hiósz szigetről a település kikötőjének drótkerítéssel elkülönített 1500 négyzetméteres területére várják a török hatóságok.
    Muhittin Dalgic, Cesme polgármestere az Anadolu török állami hírügynökségnek elmondta: a visszatoloncolt migránsok fogadását követően rögzítik személyes adataikat, egészségügyi vizsgálatot végeznek el rajtuk, később pedig menekülttáborokba szállítatják őket. Amíg lehetséges, a migránsok itteni elszállásolása nélkül folytatják a munkát - mondta.
    Törökország a tervek szerint a szíreket menekülttáborokban helyezi el, a más országból érkezett migránsokat viszont saját hazájukba küldi.
    Az EU és Törökország március 18-án állapodott meg a Törökországból az EU felé irányuló illegális bevándorlás visszaszorítását célzó közös intézkedésekről. A megállapodás legfőbb pontja szerint a Törökországból az Égei-tengeren Görögországba illegálisan átkelő menedékkérőket ügyük elbírálása után vissza kell küldeni Törökországba, és a tehermegosztás jegyében az uniós tagországok - egy egyelőre 72 ezer fős kontingens erejéig - legális úton átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, amennyit az illegális határátlépés miatt a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba.