Csongor napja van. | 2024.04.16

Washingtoni atomcsúcs - Szijjártó Péter megállapodásokat kötött brazil és nigériai kollégájával

2016-04-02 10:32:00

Kétoldalú tárgyalásokat folytatott és gazdasági együttműködési megállapodásokat kötött brazil és nigériai kollégájával pénteken a washingtoni atomcsúcson részt vevő Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.
A magyar diplomácia vezetője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a brazil Mauro Vieira és a nigériai Geoffrey Onyeama személyében két olyan ország diplomáciájának irányítójával egyeztetett, amely Magyarországnak fontos gazdasági partnere. Értékelése szerint mindkét országnak nagy a gazdasági potenciálja, "Brazília a legnagyobb dél-amerikai gazdasági partnerünk, Nigériával pedig ugyan az utóbbi időkben lanyhult a gazdasági együttműködésünk, de okvetlenül megújításra, megélénkítésre szorul".
    A magyar-brazil tárgyalásokon a miniszter közlése szerint három kérdésben jutottak megegyezésre: Magyarország növelni szeretné a Brazíliába irányuló élelmiszeripari exportját, és ennek érdekében az Eximbanknál 200 millió dolláros hitelkeretet nyit; a Tudomány, határok nélkül elnevezésű oktatási csereprogram keretében idén ősztől újabb kétszázötven brazil diák érkezik Magyarországra, valamint az Európai Unió és a Mercosur  (dél-amerikai közös piac) közötti szabadkereskedelmi megállapodás ügyében Budapest támogatja a tárgyalások felgyorsítását.
    "Az egyre inkább Afrika gazdasági óriásaként jellemzett Nigéria, amelynek gazdasági teljesítménye tavaly már lehagyta a Dél-afrikai Köztársaságét is, mindig jó gazdasági partnere volt hazánknak" - fejtette ki Szijjártó Péter. Hozzátette, hogy az utóbbi években, a Nokia Magyarországról történt kivonulásával ennek az együttműködésnek a mértéke alaposan megcsappant. "Tanulság ez számunkra is, hogy diverzifikálni kell gazdaságunkat" - fogalmazott az MTI-nek a külgazdasági és külügyminiszter.
     Geoffrey Onyeamával folytatott pénteki tárgyalásukon gazdasági együttműködési megállapodás aláírásáról és az Eximbanknál nyitandó 69 millió dolláros hitelkeretről állapodtak meg. Szijjártó Péter elmondta azt is, hogy a nigériai Lagosba külgazdasági diplomatát helyezett ki, a magyar tejkivitel, a hús- és gyümölcs-export, valamint a mezőgazdasági gépek exportjának előmozdítására.
    Jelenleg több mint kilencszáz nigériai tanul magyar egyetemeken, és Magyarország további ötven helyet ajánlott fel az afrikai országból érkező diákoknak. A magyar diplomácia irányítója felhívta a figyelmet egy különös együttműködésre is: az egyik nigériai egyetemen magyar honvédségi orvosokat képeztek ki olyan trópusi betegségek kezelésére, amelyek a migránsokkal együtt felbukkanhatnak Magyarországon is.