Gedeon napja van. | 2024.03.28

Lengyel nemzetvédelmi miniszter: elrettentő szerepe lesz az amerikai páncélos dandárnak

2016-04-01 19:38:00

A Lengyelországba is telepítendő amerikai páncélos dandár szerepe az esetleges fenyegető veszélyek elhárítása és az elrettentés lesz  - mondta pénteken a lengyel nemzetvédelmi miniszter, aki az észak-lengyelországi Drawsko Pomorskie gyakorlótérre látogatott Ben Hodgesnek, az amerikai szárazföldi erők európai parancsnokának társaságában.

    Antoni Macierewicz az amerikai tábornokkal együtt a júniusban esedékes, 30 ezer NATO-katona részvételével megtartandó Anakonda16 fedőnevű hadgyakorlat előtt tett szemlét a műveletek egyik színterén.
    A gyakorlótéren megtartott sajtóértekezlet során Macierewicz a Pentagon (az amerikai védelmi minisztérium) szerdai bejelentésére utalt, miszerint az Egyesült Államok növeli katonai jelenlétét Európában, s páncélos dandárt telepít a kelet-európai térségbe is.
    A miniszter a lengyel biztonsági helyzetre vonatkozó "egyik legjelentősebb döntésnek" minősítette a dandár telepítési tervét. "Ezzel párhuzamosan tárgyalunk a NATO előretolt keleti jelenlétével összefüggő megoldásokról is" - mondta el a lengyel miniszter, hozzátéve, hogy konkrét döntések júliusban, a varsói NATO-csúcstalálkozón születnek majd.
    Arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy az amerikai katonai jelenlét Lengyelországban nem lesz-e negatív hatással a lengyel-orosz kapcsolatokra, Macierewicz azt állította, hogy az "határozottan javítani fog a kapcsolatokon". (Alekszandr Grusko, Oroszország NATO-nagykövete a Rosszija 24 orosz állami hírtelevízióban szerdán sugárzott interjúban mindazonáltal arról beszélt, hogy Oroszország nem fogja passzívan figyelni az amerikai katonai jelenlét európai megerősítését, és aszimmetrikus választ fog adni rá.)
    Az Anakonda16 fedőnevű gyakorlatról a lengyel miniszter elmondta: az 1989-es rendszerváltás után Lengyelországban nem volt helye az európai és amerikai fegyveres erők ilyen méretű átirányításának. "Nagy katonai vállalkozásról van szó, amely megmutatja, hogy Lengyelország és a NATO keleti szárnyának országai biztonságban érezhetik magukat, mivel a világ legnagyobb és legerősebb védelmi szövetségének tagjai" - értékelte a lengyel védelmi tárca vezetője.
    Lengyelországban belpolitikai konszenzus van a NATO katonai jelenlétének szükségességét illetően. Az amerikai páncélos dandár telepítése mellett ennek egy másik formája a szövetséges gyorsreagálású erők lengyelországi parancsnoksága lenne. A 2014-es newporti NATO-csúcstalálkozón hozott, erre vonatkozó megegyezés értelmében a lengyel parlament alsóháza csütörtökön jóváhagyta a külföldi fegyveres erők lengyelországi tartózkodásának elveit megváltoztató törvénymódosítást, lehetővé téve ezzel, hogy a NATO gyorsreagálású erői műveleteket hajtsanak végre az ország területén.