Tivadar napja van. | 2024.04.20

Távozni akarnak Csehországból az iraki keresztény menekültek

2016-04-01 18:18:00

Leállította az iraki keresztény menekültek csehországi befogadásának projektjét Milan Chovanec cseh belügyminiszter, mert a menekültek egy része visszakérte a hivataloktól útlevelét, és távozni kíván Csehországból.

    "A mai napig 25 iraki menekült kérte úti okmányai visszaszolgáltatását. Amíg a helyzet meg nem oldódik, s nem kapunk rá magyarázatot, további menekülteket a projekt keretein belül nem fogadunk be" - mondta Milan Chovanec újságíróknak pénteken az észak-morvaországi Ostravában.
    A probléma csütörtökön este került nyilvánosságra, amikor a projektet kezelő Generace 21 alapítvány bejelentette: egy nyolctagú iraki család vissza akar térni Irakba. Döntésüket a család legidősebb tagjainak honvágyával indokolták. "Azt mondják, hogy öregek, és szeretnének hazájukban meghalni" - tolmácsolta a család döntését az alapítvány egyik képviselője.
    Milan Chovanec ezt a konkrét esetet nem kommentálta, de megjegyezte, hogy a többi iraki keresztény menekült más európai országba szeretne távozni Csehországból. A miniszter szerint egyesek Németországot és Svédországot emlegetik.
    Csehország olyan helyzetbe került, hogy részévé válhatna annak az "utazási irodának", amely közelebb hozná a menekülteket a célországként megnevezett Németországhoz vagy Svédországhoz - vélte a belügyminiszter, aki szerint a kormányzat által is támogatott projekt megkérdőjeleződött. "A menekültek második csoportja nem Irakba, hanem máshová kíván távozni. Ez olyan folyamat, amelyben nem kívánunk részt venni" - szögezte le Milan Chovanec.
    Hasonló folyamat zajlott le egyébként Lengyelországban is. "A lengyel belügyminiszter azt mondta nekem, hogy a 150 befogadott személy szinte mindegyike már távozott Lengyelországból" - jegyezte meg Milan Chovanec.
    Csehország a projekt keretén belül 153 iraki keresztény menekültet fogadott be.