Emma napja van. | 2024.04.19

Párizs a tűzszünet megsértésével vádolja Damaszkuszt

2016-04-01 13:14:49

 Franciaország a tűzszünet megsértésével vádolta meg pénteken a szíriai rezsimet, amely a francia külügyi szóvivő szerint civilek ellen hajtott végre légicsapásokat, s ezzel elfojtani próbálta a nemzetközi közösségnek a politikai megoldás érdekében tett erőfeszítéseit.

    A Damaszkusztól keletre március 31-én végrehajtott légicsapások, "amelyek célpontjai civilek voltak, bizonyítja, hogy a rezsim folytatja a bűntetteit és megsérti a tűzszünetet" - mondta pénteken Romain Nadal külügyi szóvivő. "Ennek az aljas tettnek az a célja, hogy terrorizálja a szíriai lakosságot és elfojtsa a nemzetközi közösségnek a politikai megoldás érdekében tett erőfeszítéseit" - tette hozzá.
    Franciaország "felszólítja a rezsimet, hogy azonnal hagyjon fel a civilek és a mérsékelt ellenzék elleni minden támadással" - hangsúlyozta a szóvivő.
    Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns szervezet csütörtökön azt közölte, hogy azonosítatlan repülőgépek légicsapásokat hajtottak végre Damaszkusztól keletre, egy iskola és egy kórház közelében lévő célpontok ellen, a támadásnak legalább 33 halottja van, köztük 12 gyerek.
    A közlés szerint a több mint egy hónapja tartó tűzszünet alatt ez volt az egyik legtöbb halálos áldozatot követelő incidens, amelyben polgári személyek is életüket vesztették.
    Szíriai kormányzati források szerint az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz köthető an-Nuszra Front hajtott végre műveleteket Damaszkusz keleti elővárosaiban.
    Washington csütörtök elítélte a támadásokat, amelyeket Párizshoz hasonlóan Bassár el-Aszad elnök rezsimjének tulajdonított.
    Az orosz-amerikai megállapodás alapján február 27-én létrejött szíriai tűzszünet - amelyet az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) határozatban támasztott alá - nem terjed ki a világszervezet által is terrorszervezetnek minősített Iszlám Államra és an-Nuszra Frontra.
    A szíriai ellenzék szerint Bassár el-Aszad elnök kormánya célzottan támadja a polgári lakosságot, a fegyvernyugvás dacára. A szervezet "komoly és sürgős intézkedésekre" kérte a nemzetközi közösséget.
    Az OSDH szerint nagyjából 2700 család él Deir-al-Aszafirban, az ellenzéki települést a kormányerők már hetek óta próbálják bekeríteni.