Auguszta napja van. | 2024.03.29

Gulyás: konstruktív volt az ötpárti egyeztetés

2016-04-01 10:01:28

Konstruktívnak nevezte a kormány terrorellenes intézkedési csomagjáról pénteken délelőtt a Belügyminisztériumban tartott ötpárti egyeztetést Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke.

        A képviselő a mintegy kétórás egyeztetésről távozva a sajtónak nyilatkozva azt mondta: szakmai kérdésekben voltak vitás pontok, de a célokban egyetértettek a pártok képviselői. A Belügyminisztérium (BM) várja az ellenzéktől érkező akár szövegszerű javaslatokat. A Honvédelmi Minisztériumban a tárcához tartozó pontokban kedden folytatódnak az egyeztetések. A kormány szerdai ülésén tárgyalja a javaslatcsomagot.
    Gulyás Gergely úgy véli, a pénteki egyeztetés alapján jó esélye van annak, hogy a kormány egy olyan javaslatcsomagot terjeszt az Országgyűlés elé, amely az ellenzék támogatását is bírja.           Pintér Sándor belügyminiszter és Simicskó István honvédelmi miniszter múlt csütörtökön jelentette be, hogy egy terrorizmus elleni intézkedéscsomag meglakotásáról döntött a kormány. Akkor Pintér Sándor azt mondta: áprilisra szeretnék elkészíteni a törvényjavaslatot, amelyhez a parlament soron kívüli eljárását kérik majd. Módosítanák az alaptörvényt és több kétharmados jogszabályt is. Honvédelmi területen az alaptörvényt érinti módosítás, emellett a nemzetbiztonsági törvényt, a rendőrségi törvényt és a büntető törvénykönyvet is módosítanák, ez utóbbi esetében bizonyos szankciókat akarnak megemelni. A belügyminiszter korábban azt kérte a frakcióvezetőktől, hogy a megjelölt témakörökben szerda estig juttassák el javaslataikat a BM-nek.
    Lázár János csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: a kormány terrorellenes akcióterve egy 23 törvényt módosító javaslatcsomag,  amely alapján eszközöket kapna a rendőrség terrorcselekmények elhárításához, megakadályozásához, felderítéséhez. Hangsúlyozta, csak olyan eszközökről van szó, amelyek más európai uniós országokban a hatóságok rendelkezésére állnak.
    Pénteken délelőtt 9 órakor kezdődött egyeztetésen valamennyi parlamenti frakcióval rendelkező párt képviseltette magát. A KDNP-t Móring József és Firtl Mátyás képviselte. Az ellenzék részéről Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke, valamint Harangozó Tamás, a honvédelmi és rendészeti bizottság szocialista alelnöke, a Jobbik részéről Mirkóczki Ádám (aki mindkét érintett bizottságnak tagja), valamint Schiffer András, az LMP frakcióvezetője vett részt a tanácskozáson. Továbbá mások mellett Pintér Sándor belügyminiszter, Kovács Zoltán kormányszóvivő, Bodnár Zsolt, a Terrorelhárítási Központ főigazgató-helyettese, Kiss Zoltán, az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatója és Dankó István, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára volt ott a megbeszélésen.