Auguszta napja van. | 2024.03.29

Barack Obama kutyáját ábrázoló puzzle is szerepel a spanyol királyi család tavaly kapott ajándékai között

2016-04-01 09:38:46

 A spanyol királyi család történetében először hozta nyilvánosságra, hogy tagjai milyen ajándékokat kaptak az elmúlt évben. Az összesítésben 326 darab tárgy szerepel, köztük két puzzle, amely Barack Obama elnök Bo nevű kutyáját ábrázolja.

    A legtöbb, 151 darab ajándékkal VI. Fülöp királyt lepték meg az elmúlt évben a különböző hivatalos látogatások és események alkalmával, ebből 63 könyv, 9 nyakkendő. Kapott továbbá mandzsettagombokat, papírnehezéket, töltőtollakat.
    A jordániai királyi pár madridi látogatásakor egy nyerget és puskát hozott az uralkodónak, Algéria miniszterelnöke a nemzeti hősnek számító Abd el-Káder emír kardjának másolatát ajándékozta VI. Fülöpnek, míg Margit dán királynőtől emlékérmek érkeztek köszönetképpen, hogy a spanyol királyi család is képviseltette magát 75. születésnapi ünnepségén.
    A listában szerepelt a Trónok harca című sorozat négy DVD-je is, amelyet a monarchia létjogosultságát vitató baloldali Podemos (Képesek vagyunk rá) párt főtitkára adott át a királynak egy találkozójuk alkalmával.
    Letícia királynét 80 alkalommal ajándékozták meg tavaly; főként táskákat, kendőket, könyveket kapott. Lányaiknak, Eleonórának és Szófiának, akik évente csupán egyszer, a nemzeti ünnep alkalmával jelennek meg hivatalos eseményen, könyveket, ruhát és játékokat küldtek ajándékként.
    A listában hiába keresni luxuscikkeket, illetve olyan, vagyonokat érő ajándékokat - például jachtot vagy Ferrarikat - mint amilyeneket az előző király, I. János Károly kapott. VI. Fülöp ugyanis a monarchia megreformálást és megtépázott jóhírének visszaszerzését tűzte ki célul 2014-es trónra lépését követően.
    Egyik első intézkedése volt, hogy megtiltotta a királyi ház tagjai számára a drága vagy bármilyen reklámértékkel bíró ajándékok elfogadását, ahogy tiltólistára kerületek a különböző szívességek, és a kedvező feltételekkel nyújtott szolgáltatások is.
    A közpénzből fenntartott királyi ház méltóságteljes működésének része az átláthatóság is, ennek érdekében internetes oldalukon, egyebek mellett a teljes költségvetésüket és a kapott ajándékokat is nyilvánosságra hozzák.
    VI. Fülöp ezen intézkedései a felmérések szerint meghozták a kívánt eredményt, mert uralkodása óta a spanyol monarchia megítélése sokat javult.